Tentoonstelling Ilona Hakvoort en Anne Rose Regenboog in Kunstlokaal №8

Jubbega - In Kunstlokaal №8 in Jubbega is van zaterdag 6 april tot en met zaterdag 20 april de tentoonsteling van Anne Rose Regenboog (Den Haag) en Ilona Hakvoort (Dorkwerd) te zien.

Kunstlokaal № 8 is zaterdag en zondag open van 12:00 tot 18:00 uur.

„Voortdurend veel kleuren gebruiken is als steeds temidden van veel volk verkeren, volk dat iets van je wil”, zegt Ilona Hakvoort. Een kakafonie van kleuren zul je dan ook zelden bij haar aantreffen. Maar wel een enorme intensiteit van één kleur, of twee, rechtstreeks uit de pot met pigment in kunsthars gegoten. De zo ontstane objecten lijken geen vaste vorm te hebben, waardoor de kleur des te meer spreekt.

Ook Anne Rose Regenboog zoekt de kracht in de beperking. Haar stalen kubusobjecten bestaan uit ijle ribben waarvan enkele zijn verbreed. Met deze beperkte middelen weet ze een fascinerend lijnenspel in de ruimte en op de muur te toveren. Meesterlijk.

Ilona Hakvoort

1951, Groningen

Academie Minerva, Groningen

Woont en werkt in Dorkwerd

Kleur

Bijna vormloos zweeft de kleur. Ilona Hakvoort giet pigmenten in kunsthars, of ze gebruikt verf in onconventionele combinaties, waardoor organische dingen ontstaan die nog steeds lijken te kunnen veranderen. Als gas in het heelal, een wolk in de atmosfeer of een druppel olie in water, transparant en geconcentreerd. De kleur vloeit uit en stolt langzaam. Licht en donker raken elkaar, vreten zich ineen. En dan staat het beeld stil. Wat blijft is materie en tegelijk idee, het wezen van licht in ruimte.

Anne Rose Regenboog

1958, Harderwijk

Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

Woont en werkt in Den Haag

Contour

De lijn begrenst de vorm, maar niet de ruimte. Anne Rose Regenboog construeert strakke kubussen van ijle staaldraden. Ze verdriedubbelt een deel van de ribben, zodat ze zwaarder worden. Soms doorkruist ze de binnenruimte met extra rechte lijnen, of een ronding. De geometrische vormen bespelen elkaar. Ze zijn niet los van hun omgeving, want lucht, licht en schaduw spelen mee. In het langslopen verandert het werk. Lijnen schuiven over elkaar heen en transformeren, raken weer vrij, in eindeloze variaties op dit thema.

Extra

Metro New York heeft nu een halte op Schoterlandseweg 55 Jubbega-Schurega. De New York Metrobank van Gjaltproducties staat tijdens bovenstaande expositie in de galerie.