Burgumse Esra van der Meer beste kapster in finale Skills Heroes

Burgum - Esra van der Meer uit Burgum, studente aan de kappersopleiding van ROC Friese Poort, heeft goud gewonnen in de finale van Skills Heroes, de nationale vakwedstrijden voor het MBO.

Esra van der Meer was een van de vier Friese studenten die dit jaar in de prijzen vielen. Esra van der Meer won goud in de categorie Kapper. Zij gaat door naar de WorldSkills in Kazan in augustus 2019, waar ze kans maakt op de wereldtitel. Sven Libbenga uit Nieuwehorne won zilver in de categorie Lasser (tig). Esther Smink uit Wommels (Fotografie) en Ronald Hendriks uit Haulerwijk (ICT Beheerder) wonnen beide brons. In totaal streden bij eenendertig wedstrijden studenten van ROC Friese Poort mee om nationaal kampioen te worden in hun vakgebied. Zestien studenten haalden de (halve) finales.

Finals naar Fiesland

ROC Friese Poort gaat in 2020 de nationale vakkampioenschappen voor het vmbo en mbo Skills The Finals organiseren. Dat werd vrijdag maart bekend gemaakt tijdens de finales in RAI Amsterdam. Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur: ,,Friesland, heel Noord-Nederland heeft goede vakmensen nodig. Door dit evenement naar Friesland te halen, willen we het beroepsonderwijs promoten.”

Meijerink: ,,Uit de cijfers van de provincie in januari 2019 bleek dat we bijna 6400 vacatures in Friesland hadden. De top 10 van vacatures en krappe beroepen bestond vrijwel geheel uit vakmensen. Onderwijsinstellingen, provincie, gemeenten en werkgevers werken intensief samen om het onderwijs op de veranderende arbeidsmarkt te laten aansluiten.”

Promotie

,,Met de krapte op de arbeidsmarkt is ook promotie van het beroepsonderwijs en vakmanschap nodig. En daarin vinden we elkaar ook. Mede dankzij de ondersteuning van de Provincie Fryslân, het Friesland College en het Nordwin College kunnen we nu volgend jaar de nationale vakwedstrijden in Leeuwarden houden.’’

,,Skills the Finals trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Honderden studenten laten hun talenten en vakmanschap zien in meer dan 50 verschillende vakgebieden. Hoe mooi is het om hen in actie te zien als je je bijvoorbeeld oriënteert op een beroep of opleiding? Tijdens de finales gaan we daarom ook samen met de noordelijke mbo-instellingen een programma voor zo’n 10.000 VMBO-ers uit heel Noord Nederland organiseren.”

Skills The Finals 2020 vindt van 4 tot en met 6 maart plaats in het WTC Expo en bij ROC Fries Poort in Leeuwarden. Met 30.000 m2 wedstrijdvloer wordt het de grootste editie tot nu toe gehouden.