ONT knijpt handen dicht met puntje

OPEINDE - ONT heeft afgelopen zaterdag met 0-0 gelijk gespeeld tegen Dokkum.

De ene week is de andere niet. ONT was geen schim van de ploeg die vorige week Veenhuizen met 1-2 versloeg. Tegen Dokkum werd een matte partij voetbal op de mat gelegd. Met een 0-0 eindstand mocht ONT zich erg gelukkig prijzen.

Met zeven punten uit de laatste drie wedstrijden putte ONT zelfvertrouwen. Het jonge team van trainer Jan Hulzinga beloonde zichzelf vorige week met een knappe en verdiende overwinning in en tegen Veenhuizen. Dat was op basis van een sterk collectief en strijd. In Dokkum ontmoette ONT een team dat na de winterstop ook de nodige punten sprokkelde om zo te proberen aan de onderste regionen te ontsnappen. Identiek aan ONT dat zó graag in de veilige middenmoot wil belanden.

Die ingrediënten, vorige week een goede partij en de blik omhoog, deden ONT in het eerste deel van de wedstrijd goed. Hoewel de bezoekers wel als eerste gevaarlijk werden na een voorzet van Cerdie Benjert. ONT-doelman Hidde Ament greep in vóór Martijn Jongeling gevaarlijk kon worden. Het zou niet de eerste ingreep van Ament worden. Een half uur lang voetbalde ONT op een manier waarbij je zou zeggen; er komt wel een doelpunt.

Bij Dokkum werd onderling nogal gemopperd dat het feller moest en dat pakte de ploeg na een half uur dus ook op. Geholpen door ONT, omdat het collectief dat opereerde tegen Veenhuizen verviel tot elf individualisten. Dokkum profiteerde daar niet van. Sybren Oegema dacht de bal na ONT-balverlies over Ament te schieten, de poging eindigde in de handen van de ONT-doelman.

Na hernieuwd balverlies was de voorzet van Martijn Jongeling op maat, maar Oegema kopte de bal in vrije positie bij de tweede paal over het ONT-doel. Ament redde nog fraai op een strakke vrije trap van Benjert en op slag van rust hield Hielke Knippels met een knappe sliding Oegema van scoren af. En wat stelde ONT er tegenover? Twee doelpogingen van Michel Weisser die niet aan het collectief dacht en voor eigen succes ging. Het paste in het ONT beeld van deze wedstrijd.

Wie dacht dat ONT na de rust als herboren op het veld zou verschijnen had het mis. Dokkum borduurde voort op wat het in de eerste helft inzette. Niet dat de Dokkumers de pannen van het dak speelden, maar het besef in het belang van de wedstrijd was er zeker wel. Toch was er een kans voor ONT. Dennis Bakker vuurde na een corner op doel waar een Dokkum verdediger de bal van de lijn haalde.

Daarna werd het de wedstrijd van Ament. Die redde op inzetten van Jongeling, Oegema en de lastig te bespelen Marco van Dijk. Ament was ook de baas over de bal na een vrije trap van Oegema. ONT was nog wel dichtbij een doelpunt van invaller Sjirk Ament (hij debuteerde in ONT 1), de bal werd van de lijn gehaald. Dokkum was nog een keer gevaarlijk via Van Dijk maar eigenlijk bloedde de wedstrijd een beetje dood naar een 0-0 eindstand.

Voor ONT betekende dat gelijkspel een gewonnen punt terwijl Dokkum sipte over twee verloren punten. Die teleurstelling bij de bezoekers was begrijpelijk. Dokkum was een uur lang de bovenliggende partij maar slaagde er niet in te scoren. ONT bleef voor de vierde keer op rij ingeslagen. Het positieve aan de wedstrijd tegen Dokkum was dat zo’n partij in een eerder stadium van de competitie verloren zou zijn. Daar heeft ONT wel stappen in gemaakt.

Omdat de staartploegen punten pakten en de middenmoters dat niet deden, is nu in de 3e klasse B een brede degradatiezone. Nummer zeven, Grijpskerk, gaat zich met 27 punten wel veilig spelen. Daarna wordt het dringen; tussen de nummer acht met 21 punten en de nummer veertien zit een gaatje van vier punten.

Vermeldenswaard is nog het debuut in ONT van ONT JO19-1 speler Janco van der Veen (17). Waarmee de verjonging van ONT 1 nog meer gestalte werd gegeven.

Hulzinga was niet tevreden: „Het gevoel dat we vandaag blij mogen zijn met een gelijkspel stemt niet tot tevredenheid. Vorige week tegen Veenhuizen en het eerste gedeelte vandaag hebben we laten zien heel goed te kunnen voetballen. We hebben echter ook gezien dat we na dat eerste gedeelte niet echt meer thuis hebben gegeven. Veel ging in de basis al fout en dan is het lastig het tij nog te keren. Een wedstrijd als deze kan in de kleine dingen gewonnen worden, intentie, intensiteit, initiatief durven nemen, en vandaag zijn we helaas hierin tekortgeschoten.”

„Of ik ook positieve punten zie? Ja, dat toch ook wel weer. We beginnen uitstekend en houden achterin de nul, waardoor we nu vier wedstrijden op rij niet hebben verloren. Dat is in deze fase natuurlijk belangrijk, maar geeft ook vertrouwen!”

ONT speelt zaterdag thuis tegen Ropta Boys dat net als ONT 21 punten behaalde, maar daar een duel minder voor nodig had. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.

Sjouke Walinga