Film Meteora in Karmelklooster Drachten

DRACHTEN

In het Karmelklooster in Drachten wordt zondag 2 december tussen 15.00 en 16.20 uur de film Meteora vertoond.

Op hoge rotsformaties in het hart van Griekenland liggen 14de eeuwse kloosters (Meteora). De jonge non Urania wordt in een net van dikke touwen honderden meters omhoog getakeld door haar zusters. Urania leeft met een groot geheim. Ze is verliefd op de monnik Theodorus, die aan de overkant woont. Tijdens een picknick in de vallei wisselen ze beleefdheden uit, tot ze het niet meer houden en elkaar in de armen vallen.

De Griekse regisseur Spiros Stathoulopoulos situeerde zijn kloosterfilm, over de tweestrijd tussen lichaam en geest, het sacrale en het profane, in een spectaculair landschap. Op de woeste droge grond bezaaid met rotsen, geiten en olijfbomen, tekent hij het leven van de Griekse boeren, meloenzaadjes delend met de vogels, wakend voor beren, die de vijgenbomen vernielen. Daar tegenover het kloosterleven, de ascese en de zelfkastijding, en de vragen aan God, die de jonge gelovigen en geliefden hebben.

Speelfilm, documentaire en animatie lopen daarbij vloeiend in elkaar over, met fraaie naïeve tekeningen gebaseerd op Byzantijnse iconen.