Indorock-docu Klanken van Oorsprong in Drachten

DRACHTEN

In Schouwburg De Lawei draait donderdag 15 en 22 november om 20.30 de succesvolle documentaire Klanken van Oorsprong.

Klanken van Oorsprong is al ruim vier maanden te zien in bioscopen in heel Nederland en haalde binnen een maand na de release de 10.000e bioscoopbezoeker en daarmee de prestigieuze Kristallen Filmprijs. Inmiddels zagen al meer dan 20.000 bioscoopbezoekers deze documentaire en werd de film middels honderden stemmen van het publiek uitgeroepen tot publieksfavoriet van het prestigieuze festival Film by the Sea Vlissingen.

Van Indorock tot popmuziek

De swingende documentaire Klanken van Oorsprong voert het publiek mee in een mozaïek van verhalen van Nederlands-Indische artiesten zoals Boudewijn de Groot, Liesbeth List, Ernst Jansz (Doe Maar), Sandra Reemer en Ruud en Riem de Wolff (The Blue Diamonds). Ook Anneke Grönloh, die onlangs is overleden, is veelvuldig in de film te zien en te horen.

Samen met 350.000 andere Indische Nederlanders werden zij na de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië, gedwongen terug te keren naar hun oorspronkelijke vaderland Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands-Indische bands als The Crazy Rockers en de Javalins veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd. De legendarische Indorockband de Tielman Brothers die ook in deze documentaire te zien is, wordt algemeen erkend als grondlegger van de Nederlandse popmuziek.

De Nederlands-Indische artiesten die in de film te zien zijn, beleefden vele successen in binnen- en buitenland. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog en opnieuw beginnen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep. De film bevat veel herkenbare muziek en uniek archiefmateriaal.

Meer informatie zie: www.klankenvanoorsprong.nl.