Sierduiventop in het FCD

Drachten

De Sierduivenshow NN is één van de grootste sierduivenshows van Nederland, met onder andere Oosterse rollers, Weense tuimelaars, Neurenberger Leeuweriken, Engelse Modena’s, Damasceners en Afrikaanse Meeuwen. Uit deze namen blijkt al dat de sierduivensport over de hele wereld wordt beoefend. Toch is de sport in verhouding vrij onbekend.

Sierduivenshow Noord Nederland biedt 9 en 10 november aan iedereen de mogelijkheid om kennis te nemen van deze bonte verzameling van koerende gevleugelde vrienden. Zo’n 1300 sierduiven van fokkers uit heel Nederland zijn in Drachten bijeen en strijden om de titel Fraaiste sierduif van de show. Vrijdag is de show open van 17-22 uur en zaterdag van 9-16 uur.

Vrijdag worden de dieren door de keurmeesters gekeurd. Zij maken uit welke sierduif deze felbegeerde titel in de wacht sleept. Een aantal schoolklassen zal deze keuring bijwonen, nadat ze eerder in de week een presentatie over duiven hebben gekregen. De winnaar van dit grote evenement krijgt zijn prijs zaterdagmiddag om 13.00 uur overhandigd door wethouder Robert Bakker van Smallingerland.

Naast de vele sierduiven kunnen de bezoekers een kijkje nemen in de vervoerstruck voor postduiven van het NPO en bij de volières met vogels van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers en de DFKP-club: de speciaalclub voor Oorspronkelijke duiven, Lachduiven en Diamantduiven. Zo kan men ook kennismaken met andere varianten van deze hobby, het houden van duiven en andere vogels.

In het Fries Congrescentrum Drachten heeft de SNN de beschikking over een hal van maar liefst 5500 m2, een prima horecavoorziening en een grote gratis parkeerplaats.