6e Northern Prog Festival Siegerswoude

SIEGERSWOUDE

In de Uthof in Siegerswoude wordt zaterdag 3 november het zesde Northern Prog Festival gehouden.

Muziekliefhebbers opgelet: kom van de bank en laat je verrassen door vijf bands uit binnen- en buitenland.

Het Northern Prog Festival (NPF) is een muziekfestival voor de liefhebbers van progressieve rock muziek, zoals de symfonische rock (bijvoorbeeld Genesis en Pink Floyd), de prog-metal (bijvoorbeeld Dream Theater en Nightwish) en neo-prog (bijvoorbeeld Kayak en Spock’s Beard).

Dit sub-genre kent wereldwijd veel aanhangers en in Nederland is een aantal grote en kleinere zalen en festivals helemaal gericht op deze doelgroep.

Het NPF is de voortzetting van het ProgFarm festival wat 15 jaar lang in Bakkeveen werd georganiseerd en is het enige festival in zijn soort in Noord-Nederland. Elk jaar vult de Uthof in Siegerswoude zich met zo’n 150 tot 200 muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland en is naast de muziek van vijf bands ook de mogelijkheid om bij de diverse stands cd’s en andere merchandise te bemachtigen.

Het festival begint om 15.00 uur (deuren open vanaf 14.00 uur) en gaat door tot in de kleine uurtjes.

De band Defiance uit Noord-Nederland opent het festival. Deze jonge band, die bestaat sinds 2016, heeft één EP op zijn naam staan (A New Beginning, 2017). Inmiddels zijn ze druk bezig in de studio voor een vervolg.

De organiserende band Leap Day zal als tweede act spelen. Inmiddels zijn deze Friezen opgeklommen tot de top van de Nederlandse progrock wereld en met hun laatste cd’s (From The Days Of Deucalion, Chapter 1 & 2 en het recente Timelapse) zijn ze ook internationaal definitief doorgebroken.

De band Novatia uit het midden van ons land is als derde aan de beurt. Deze ook nog jonge band bestaat sinds 2014 en heeft inmiddels drie studioproducten afgeleverd.

Hierna kunnen bezoekers genieten van de Poolse formatie Walfad (We Are Looking For A Drummer). Net als in Nederland is in Polen een groot publiek voor de progressive rock. Er zijn daar dan ook veel bands actief in dit genre. Walfad is zeker niet de minste onder hen. Twee weken geleden is hun nieuwe cd Colloids uitgebracht.

De hoofdact van de dag is IO Earth uit Engeland. Het zal vol worden op het podium van De Uthof, want de band bestaat uit maar liefst zeven muzikanten. Ze zijn te vinden op de grootste festivals ter wereld.

De muziek uit de jaren ’70 is nog springlevend. Natuurlijk is deze muziek met zijn tijd meegegaan en alles klinkt fris en modern.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal (€30) en via https://www.facebook.com/NorthernProgFest/ in de voorverkoop (€25)