Bouwstudenten ROC Friese Poort Drachten doen mee aan Challenge LYTShuske

DRACHTEN

Tachtig eerstejaars bouw en infra studenten van alle 4 vestigingen van ROC Friese Poort startten het studiejaar 2018 – 2019 met een gezamenlijk duurzaam introductieprogramma. ‘Dit programma bestaat uit veldwerk en een praktijkopdracht van Stichting Wetterwalden’, legt Christiaan Stavorinus van ROC Friese Poort uit. ‘Dit noemen we levensecht onderwijs waarbij de student van nu zich ontwikkelt tot de vakman/vrouw van de toekomst’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan.

Veldwerk

Woensdag 5 september 2018 kwamen de studenten bij elkaar op landgoed Mariahoeve in Feanwâlden. ,,Ze gaan kamperen, maar ook gaan ze het gebied wandelend, fietsend en varend ontdekken als voorbereiding op de Challenge LYTShuske,” vertelt Oege Hiddema van Wetterwalden Butenfjild. Op deze manier verplaatsten de studenten zich in de toerist en maakten zij kennis met de ideeënwereld van Romke Kinderman, die bij zijn onderwater gezette landerijen duurzame overnachtingsmogelijkheden wil realiseren. Bovendien kregen de studenten inspiratie van ecoloog Eddy Wymenga die vertelde over nieuwe isolerende bouwstoffen zoals de lisdodde en door het bezoek aan De Omleiding, een boerenbedrijf waarvan Annemarije Morssink een recreatiebedrijf heeft gemaakt.

Challenge LYTShuske

Vrijdag 7 september 2018 gingen de studenten aan de slag met een Challenge van Stichting Wetterwalden in de innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam onder begeleiding van Frysklab. ,,Deze Challenge is een innovatieve ontwerpopdracht waarbij onze studenten met ideeën komen voor een praktijkvraag van een opdrachtgever,” vertelt Roeland Westra. ,,We willen graag dat jullie nadenken over het ontwerpen van een duurzaam en compact verplaatsbaar LYTShûske voor twee personen,” zo dagen Oege Hiddema en Romke Kinderman de studenten uit. ,,We zijn op zoek naar een eigentijdse variant van de vroegere trekkershut inclusief aanlegsteiger en bestrating.” Aan het eind van de Challenge kwamen de studenten met maar liefst 12 bruikbare ideeën.

Bruikbare ideeën

,,Opvallend aan de meeste ontwerpen is het gebruik van zonnepanelen als een ‘normale’ voorziening, wat zeker op afgelegen natuurlocaties een voordeel is,” is de eerste reactie van Oege Hiddema. ,,Ook zien we dat jullie bij voorkeur duurzame materialen uit eigen regio in de ontwerpen verwerken.” Zelfs de meest creatieve ideeën zoals een wigwamtent van hout en riet, maar ook een innovatief ontwerp met opklapbaar terras en een te openen dak, passen goed in de natuur. Bij de beoordelimg van de ideeën lette de jury op aantrekkelijkheid voor de recreanten, gemak en efficiëntie voor de verhuurder, duurzaamheid van constructie en materiaal, maar ook de originaliteit en technische creativiteit. De komende weken werken de studenten hun ideeën uit in het lesprogramma tot haalbare concepten.