In Het Friethuys draait alles om patat

Drachten

Er ging flink wat mis met de vergunning voor Het Friethuys. Burgemeester Tom van Mourik en zijn secretaresse Maaike Kloosterman gingen daarom vanmiddag persoonlijk langs om de papieren in orde te maken.

Als alles normaal was verlopen, dan had het Friethuys aan de Noordkade al in mei van dit jaar kunnen openen, erkent Van Mourik. Maar de papieren zijn door een misverstand een tijdje blijven liggen en daardoor liep de procedure flinke vertraging op. ,,En zonder vergunningen konden wij ook niet beginnen met bouwen’’, zegt Chantal van der Wal. Zij runt Het Friethuys samen met haar partner Sven Boxum. Uiteindelijk kregen ze hun vergunningen al digitaal via een versnelde procedure en konden ze in de laatste week van juli hun nieuwe restaurant openen. ,,Nee, we zijn niet boos, maar juist heel blij hoe snel alles toch nog is opgepakt’’, zegt Van der Wal.

Lekker zoet

FRIES, staat er in verlichte letters op de muur. Het woord gaat niet over de taal van deze provincie, het is het Engelse woord voor patat. ,,Maar mensen denken vaak toch dat het om het Fries gaat, vooral toeristen’’, zegt Chantal van der Wal. De basis van Het Friethuys is patat en die maken ze helemaal zelf. ,,Van aardappelen uit de Friese grond. Ze komen uit Heerenveen en zijn lekker zoet’’, aldus Van der Wal. Tijdens de rondleiding laat ze de burgemeester zien hoe elke aardappel stuk voor stuk in reepjes wordt gesneden.

De rauwe patatten vallen onder de toonbank in een grote schaal, die door een ruit heen ook vanuit het restaurant te zien is. ,,Vooral kinderen vinden het prachtig om te zien hoe de patatten naar beneden vallen.’’ De friet wordt daarna voorgebakken en dat vergt een goede planning. ,,Wannneer het in een keer heel druk wordt en we hebben niet genoeg frieten klaarliggen, dan hebben wij een probleem. Want dat voorbakken en weer afkoelen heeft gewoon zijn tijd nodig.’’

Ambachtelijk

In Het Friethuys draait het om patat, maar het is niet zomaar een snackbar. Een combinatie van een ambachtelijke snackbar en een laagdrempelig restaurant, zo omschrijft Van der Wal het zelf. Zij en Boxum hebben beiden ruime ervaring in de horeca en zijn voor Het Friethuys echt op zoek gegaan naar een nieuwe formule, die bij hun wensen past. ,,We hebben in heel veel zaken rondgekeken om uit te vinden wat wij het leukste vonden. Uiteindelijk zijn we hier op uit gekomen.’’

,,Wij moeten het niet hebben van de snelle hap, maar je kunt hier lekker rustig eten voor weinig geld in een ontspannen sfeer. En omdat we de nodige vergunningen hebben, mogen we ook alcohol schenken. We horen niet bij een keten en deze formule is nergens anders te vinden. Nog niet. Dus wat dat betreft zijn we uniek. Misschien dat we ooit de formule ook op andere plaatsen kunnen toepassen, maar voorlopig zijn we daar niet mee bezig. Eerst hier een succes van maken.’’

Nieuwe oogst

Van der Wal is blij dat de nieuwe oogst er is. ,,Daar waren we echt aan toe. En de aardappelen ook. Wel zijn de aardappelen door de wamte en droogte van de laatste maanden extra duur. Nee, onze prijzen zijn gelijk gebleven, dat betekent dat we minder winst kunnen maken. We hebben al tegen de groothandel gezegd: we begrijpen dat het nu duurder is, maar als de aardappelen straks weer goedkoper worden, verwachten we dat jullie prijzen ook weer dalen. Maar dat zal wel niet’’, zegt ze lachend.

Naast de patat biedt Het Friethuys tal van hoogwaardige en ‘bijzondere’ snacks, diverse plate-gerechten en onder andere kip van de rotisserie. Van Mourik, die meteen de proef op de som neemt, bestelt een Frietje Speciaal. ,,Dit is mei Kip Piri Piri, dat haw ik oait kennen leard yn Portugal en ik fyn it altyd hearlik. Dit is lekker iten foar in pear euro, en it sit hjir hiel noflik.’’

Tekst en foto’s Fokke Wester