Eerste stadsmarkering wordt raket bij Tjaardaflats

Drachten

Monument voor Toekomstig Geluk van kunstenaar Frank Koolen bij de Tjaardaflats in het Oosten van Drachten is de eerste stadsmarkering die opgeleverd wordt.

Koolen geeft de bewoners van de Tjaardaflats een raket als symbool voor hoop en idealisme. Hiermee refereert hij aan een van de hoogtepunten van het modernisme in de jaren zestig, de lancering van de Apollo 11. De raket is het centrale punt van een humoristische loterij. Elke maand, als het licht in de punt van de raket van kleur verandert en er een huisnummer in de cockpit verschijnt, valt een van de bewoners van de flats in de prijzen. Het Monument voor Toekomst Geluk wordt dit najaar onthuld.

Voorproefje

Een voorproefje van Monument voor Toekomstig Geluk is momenteel te zien in de tentoonstelling Beyond Dada en De Stijl Part II in Museum Dr8888 (nog tot en met 30 september). In de Stijlkamer, gewijd aan het leven en werken van de Drachtster broers Rinsema – behalve schoenmakers in Drachten ook actief als dadaïstische beeldend kunstenaars en schrijvers – presenteert Koolen een kunstwerk waaruit zijn verwantschap met DaDa duidelijk blijkt.

Blok (van dichtbij en uit de verte) is een ruimtelijke assemblage die het midden houdt tussen een kast en een miniatuurflatgebouw, waarin onderdelen van zelfgemaakte poppenhuizen en gebruiksvoorwerpen een absurd spel spelen rondom de centrale vraag: ‘Wat is thuis?’. Frank Koolen is een van de deelnemende kunstenaars die zich graag laat inspireren door de Dada spirit: de humor, de antikunst en het hergebruik van alledaagse voorwerpen.

Opgeleverd

Het Monument voor Toekomst Geluk is de eerste stadsmarkering die wordt opgeleverd. Monument voor Toekomstig Geluk wordt gerealiseerd dankzij een bijdrage van Mondriaan Fonds, Rabobank Fonds Coöperatief Dividend en Iepen Mienskipsfûns.

Monument voor Toekomstig Geluk is op 12 september uitgangspunt tijdens Kinderatelier Museum Dr8888. Tijdens de workshop nodigt Frank Koolen de deelnemers uit om, gewapend met een blok klei en een flinke dosis fantasie, zelf hun eigen miniatuurmonument te maken. Ondertussen denken ze samen na over wat geluk voor hen betekent en hoe je toekomstige geluk er uit zou kunnen zien.

Opgeven kan via per mail of door te bellen naar 0512-515647.