Raket wordt eerste stadsmarkering

Drachten

Koolen geeft de bewoners van de Tjaardaflats een raket als symbool voor hoop en idealisme. Hiermee refereert hij aan een van de hoogtepunten van het modernisme in de jaren zestig, de lancering van de Apollo 11. De raket is het centrale punt van een humoristische loterij. Elke maand, als het licht in de punt van de raket van kleur verandert en er een huisnummer in de cockpit verschijnt, valt een van de bewoners van de flats in de prijzen. Het Monument voor Toekomst Geluk wordt dit najaar onthuld.

Voorproefje

Een voorproefje van Monument voor Toekomstig Geluk is momenteel te zien in de tentoonstelling Beyond Dada en De Stijl Part II in Museum Dr8888 (nog tot en met 30 september). In de Stijlkamer, gewijd aan het leven en werken van de Drachtster broers Rinsema – behalve schoenmakers in Drachten ook actief als dadaïstische beeldend kunstenaars en schrijvers – presenteert Koolen een kunstwerk waaruit zijn verwantschap met DaDa duidelijk blijkt.

Blok (van dichtbij en uit de verte) is een ruimtelijke assemblage die het midden houdt tussen een kast en een miniatuurflatgebouw, waarin onderdelen van zelfgemaakte poppenhuizen en gebruiksvoorwerpen een absurd spel spelen rondom de centrale vraag: ‘Wat is thuis?’. Frank Koolen is een van de deelnemende kunstenaars die zich graag laat inspireren door de Dada spirit: de humor, de antikunst en het hergebruik van alledaagse voorwerpen.

Het Monument voor Toekomst Geluk is de eerste stadsmarkering die wordt opgeleverd. Monument voor Toekomstig Geluk wordt gerealiseerd dankzij een bijdrage van Mondriaan Fonds, Rabobank Fonds Coöperatief Dividend en Iepen Mienskipsfûns.