De Wiekslag en gastkok nemen kinderkeuken in gebruik

DRACHTEN

Wethouder Pieter van der Zwan heeft vanmiddag de kinderkeuken in Jenaplanschool De Wiekslag officieel geopend en ingewijd.

De opening van de kinderkeuken in de centrale hal van de school werd verricht door samen met een aantal kinderen twee pannendeksels hard tegen elkaar te slaan. Daarna gingen de wethouder en de leerlingen aan de slag om samen een pan soep te koken en een fruitsalade en gezonde wraps te maken. De ingrediënten voor de soep kwamen voor een groot deel uit de eigen moestuin van de school, die vorig jaar door burgemeester Van Bekkum is geopend. Gezonde school De Wiekslag aan de Dwarswyk is een gezonde school met onder andere certificaten voor voeding, sport en bewegen en sociale veiligheid en welbevinden. De gemeente stimuleert gezond gedrag door mee te betalen aan de kinderkeuken in de school, die mede tot stand is gekomen in het kader van het programma de Gezonde School, dat weer een onderdeel is van de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). ,,Door regelmatig te koken worden kinderen zich bewust van gezond gedrag. Door regelmatig te bewegen zijn kinderen zich bewust van hun lijf en worden ze fitter. Door in te zetten op veiligheid en welbevinden, voelen kinderen zich fijn met zichzelf. En als kinderen en medewerkers zich goed voelen met zichzelf, dan komen ze ook goed tot leren'', aldus schooldirecteur Mardineke Kuiper. Tijdens het eten van de vers bereide maaltijd werd vanmiddag gesproken over het belang van een gezonde school. De kinderen vertelden de wethouder wat het belang is van gezond gedrag en hoe daar op school mee om wordt gegaan. Ook de ouders die de opening bijwoonden werd gevraagd wat hun bevindingen zijn. Zo wordt er op de school in de kleine pauze fruit gegeten en water gedronken en nemen de kinderen tussen de middag een zo gezond mogelijke boterham mee. Als een kind jarig is, dan gaat het de school er vooral om dat er uitgebreid aandacht is voor de jarige. Ouders kunnen er voor kiezen om niet te trakteren, te trakteren op non-food of het uitdelen van een kleine gezonde traktatie. Plezier ,,De kinderkeuken heeft inmiddels een belangrijke plek gekregen binnen de school. Wij willen door de kinderkeuken onze leerlingen leren om gezonde keuzes te maken, eten te koken, groente uit de schooltuintjes te verwerken en gezellig met elkaar aan tafel te eten. Het sociale aspect speelt een belangrijke rol. Daarnaast leren kinderen tijdens activiteiten in de kinderkeuken alles over rekenen, taal en wereldoriëntatie, bijvoorbeeld door recepten te lezen en te verwerken. Wij zijn als Jenaplanschool dan ook erg blij met de kinderkeuken en hopen dat dit kan bijdragen aan het goed samenwerken van kinderen, gezond gedrag en vooral veel plezier'', aldus Kuiper.

Auteur

Fokke Wester