Lezing over neonatologie in Karmelklooster

DRACHTEN

Professor dr. Sidarto Bambang Oetomo geeft maandagavond vanaf acht uur in het Karmelklooster een lezing over Neonatologie.

Sidarto Bambang Oetomo was werkzaam als kinderarts neonatoloog en had een deeltijdaanstelling bij de Technische Universiteit Eindhoven. Heeft veel prematuren behandeld en onderzoek gedaan op het gebied van ontwikkeling van technologie om pijn en stress bij deze kwetsbare groep kinderen te verminderen en de ouder-kind band te versterken. Vorig jaar nam hij afscheid als kinderarts-neonatoloog en hoogleraar Industrial Design Technische Universiteit in Eindhoven. Het onderzoek dat prof. dr. Sidarto Bambang Oetomo de afgelopen jaren uitvoerde, richtte zich op de ontwikkeling van technologie om pijn en stress te voorkomen en de band tussen moeder en kind te bevorderen. Veel baby’s die voor de 32ste week van de zwangerschap worden geboren, worden weken of maanden op de neonatologie-IC verpleegd. Neonatologie dankt zijn bestaan voornamelijk aan de ontwikkeling van technologie, die de artsen in staat stelde om een te vroeg geboren baby (prematuur) in leven te houden. Het blijkt echter dat zich bij ex-prematuren vaker ontwikkelingsstoornissen voordoen op cognitief gebied. Er is aangetoond dat deze problemen samenhangen met de scheiding van de moeder en de pijn of stress die prematuren doormaken tijdens de periode in de couveuse. De lezing maakt onderdeel uit van het programma rond de expositie Birth, met foto's van de Vlaamse cineaste Lieven Blanquaert. Het Karmelklooster is geopend vanaf 19.00 uur.

Auteur

Fokke Wester