Zorg en beweging samen in centrum van Boornbergum

BOORNBERGUM

In dorpshuis 't Bynt opende wethouder Jos van der Horst vrijdag de nieuwe gezamenlijke locatie van Medifit, De Friese Wouden, Verloskundigenpraktijk de Nieuwkomer, Praktijk Tanja Bosma en Natuurgeneeswijze Eva.

De partijen hebben allemaal een eigen plek in het gebouw aan de Westerbuorren. Naast deze organisaties zijn er onder andere ook twee apotheekvoerende huisartsenpraktijken en een peuterspeelzaal gevestigd in het GOED: Gezondheidscentrum Onder Een Dak. Doordat de organisaties nu samen in één kantoor zitten is er een intensieve samenwerking ontstaan. De lijnen zijn kort en zo kunnen de organisaties beter de verbinding leggen tussen zorg, bewegen en welzijn. Enkele voorbeelden van deze samenwerkingen zijn de wandelgroep ‘Wandelfit met Medifit’, het beweeguur en de high tea die in juni vorig jaar is georganiseerd. Trots Wethouder Jos van der Horst: ,,Ik ben trots op wat er hier gebeurt. Zorg en welzijn in een bloeiend dorpshuis. Alles bij elkaar onder een dak. En dat in zo’n korte tijd. Mijn complimenten daarvoor! De samenwerking tussen de gemeente, thuiszorg van De Friese Wouden, de huisartsen en andere bedrijven die ten dienste staan van Boornbergum en de dorpen erom heen is enorm belangrijk. Dit vindt plaats dichtbij waar de mensen wonen en leven. Jan Rijnstra is secretaris het bestuur van dorpshuis ’t Bynt: ,,Ook wij als bestuur zijn enorm trots. ’t Bynt is het grootste en drukstbezette dorpshuis van de gemeente Smallingerland. Men kan er voor alles terecht: zorg, biljart, een kaartavond, een verjaardag, een ander feest. Het is belangrijk voor de maatschappij. Een ontmoetingsruimte waar iedereen terecht kan. We zijn blij dat we plek kunnen bieden aan zorg en welzijn hier in het dorpshuis. Het is fantastisch dat dat allemaal mogelijk is in ons eigen dorp: thuiszorg, fysio, acupunctuur en de verloskundige.'' Driehoek Naast Beetsterzwaag opent Medifit nu ook een vestiging in Boornbergum. Eigenaar Marjola Grijpstra: ,,Bewegen staat bij ons hoog in het vaandel. We creëren in Boornbergum een mooie driehoek die kan helpen bij preventie: thuiszorg, huisartsen en een fysio. Een mooi voorbeeld is het gezamenlijke initiatief: de wandelfitgroep. We hopen de samenwerking vol enthousiasme uit te breiden.'' Minke van der Veen is regiomanager bij De Friese Wouden: ,,We vieren vandaag in gezamenlijkheid dat we ons hier mochten vestigen. Sinds juli 2017 is een team van De Friese Wouden in Boornbergum gevestigd. Het is ons missie om onderdeel te zijn van dorpen en wijken en verbinding te maken met de lokale partijen en inwoners. Samen kunnen we ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen.  

Auteur

Fokke Wester