ONT morele winnaar tegen BCV

OPEINDE

De wedstrijd ONT tegen BCV eindigde zaterdag onbeslist. Toch voelde de thuisclub zich de morele winnaar.

Hieronder het door de club ingezonden verslag: Morele winnaar, het is een cliché. Maar het was echt van toepassing op ONT in de derby tegen BCV. ONT slaagde er in de Burgumers ver van eigen goal te houden. Een zéér dubieus vlagsignaal van de BCV assistent-scheidsrechter zorgde er voor dat ONT niet met 1-0 won en het bij 0-0 bleef. De wedstrijd ONT - BCV stond voor het laatst op het programma in het seizoen 2012/2013. BCV werd toen in een zinderende finale tegen Leeuwarder Zwaluwen kampioen en promoveerde naar de 1e klasse. ONT degradeerde naar de derde klasse. De ontmoeting van zaterdag was er één tussen het uit de naar de 2e klasse gepromoveerde ONT en het uit de 1e klasse gedegradeerde BCV. Je verwacht dan een niveauverschil, maar dat was op het veld niet te zien. BCV mocht dan voetballend gezien het wat gemakkelijker hebben, de Bergummers waren jaloers op de inzet van ONT. Uiteraard was de wedstrijd ook het weerzien tussen ONT trainer Uilke Damstra en BCV waar Damstra vier seizoenen hoofdtrainer was. Een bijzonder tintje aan de wedstrijd was ook dat bij ONT Joeke de Vries en Frank Harmens op het veld stonden. Beiden verdedigden tot vorig seizoen de kleuren van BCV. En het was ook weer een ontmoeting tussen ONT en BCV, twee clubs die totaal geen ‘poe-ha’ gehalte. In de bestuurskamers is het dan ook altijd gezellig toeven met interesses over en weer en met de nodige uitwisselingen. De wedstrijd kende een eerste helft die het aanzien niet waard was. ONT speelde onrustig en BCV was niet bij machte de wedstrijd naar haar hand te zetten. En dat mocht van een veel hoger op de ranglijst staand BCV wel worden verwacht. Het beeld van de eerste helft was dat ONT compact speelde en BCV geen mogelijkheden vond om kansen te creëren. Het bleef nu bij een kansje voor BCV via Cor de Jong die een bal bij de tweede paal geen richting kon geven en een rush van ONT’er Frank Harens die smoorde in de BCV verdediging. Een échte kans was er dan toch nog voor Fedde Kingma die vanaf de rand 16 over het doel schoot. De tweede helft was er voor de ruim 300 toeschouwers meer te genieten. Beide teams legden meer energie in de strijd en er ontspon zich een onderhoudend potje voetbal. Niet dat het goed was, daarvoor ging er bij beide teams het nodige fout, maar de wil om te voetballen was er veel meer dan in de eerste helft. Daarbij had ONT het eerste kwartier wel een overwicht. Er waren kansjes voor ONT. Jurjen Veenstra drong diep door in de BCV defensie, het schot bleef uit. Joeke de Vries schoot voorlangs en Dennis Bakker zag een inzet tot corner verwerkt. Maar na die periode van een aandringend ONT namen de bezoekers het heft wel wat meer in handen. Niet dat er vol op de aanval werd gespeeld, want BCV kende het gevaar van de op uitvallen loerende Joeke de Vries. Het eerste wapenfeit van BCV was een schot van Harmen Vlietstra dat eindigde in de handen van de attent keepende ONT goalie Rory Bruinja. BCV aanvoerder Cor de Jong kopte de bal daarna uit een corner in het zijnet en toen kwam de beslissende 84e minuut. Frank Harmens speelde met een perfecte steekpass Michel Weisser vrij en die scoorde beheerst. Maar de assistent-scheidsrechter van BCV stak zijn vlag, onterecht, omhoog en de prima leidende scheidsrechter Kraan uit Winschoten kon niet anders dan het vlagsignaal overnemen. Daarmee werd ONT een driepunter door de neus geboord. De wedstrijd eindigde op 0-0 en daar hadden beide partijen niet veel aan. ONT trainer Damstra over de wedstrijd: “Wanneer een ex- derde klasser een punt pakt van een ex- eerste klasser is dat in principe een winstpunt. We schieten er niet zoveel mee op en blijven laatste. Maar toch is het winstpunt goed voor het moraal en het collectief. Ook waren de meningen verdeeld omtrent het doelpunt van Michel Weisser. Maar de scheidsrechter keurde hem af, jammer. Toch ben ik zeer te spreken over de goede sfeer en het hechte collectief. In de tweede seizoenshelft moet het dan maar gebeuren. We gaan ervoor! Het kwartje gaat vanzelf een keer naar ons vallen. Het was voor mij persoonlijk een mooi en warm weerzien met mijn oude club.”

Auteur

Fokke Wester