Centrum Drachten kleurt rood van de Santa's (met filmpje!)

DRACHTEN

De eerste Santa Run van Drachten heeft vanmiddag 10.000 euro opgebracht voor de Voedselbank. Aan de recreatieve loop deden meer dan honderd mensen mee.

Tekst en foto's Fokke Wester De Santa Run werd in Drachten vandaag voor het eerst georganiseerd door de Rotary-afdelingen Drachten en Drachten-De Wouden. Zij traden daarmee in de voetsporen van hun collega's uit Gorinchem, die de run in 2008 naar Nederland haalden. De Santa Run is een zogenoemde funrun, het gaat niet om het winnen, maar om het deelnemen. Het parcours mag ook wandelend worden afgelegd. ,,Of als je wilt zelfs kruipend, maar dat is niet aan te raden'', aldus Adri Uildriks van de Rotaryclub. Santapak Voor het inschrijfgeld van een tientje ontvingen de deelnemers een startnummer en een Santapak, dat ze mochten houden. Voor datzelfde geld lag er bij de finish op het plein voor de katholieke kerk aan de Pier Panderstraat ook nog eens een medaille op hen te wachten. De ruim honderd lopers werden daar verder ontvangen met eten (koek, snert en worst) en drinken (koffie en chocolademelk). Vooraf was het nog een beetje gokken hoeveel deelnemers deze eerste editie zou trekken. ,,Wy ha 600 Santapakjes klearlizzen, mar dy hoege wy leau'k net allegear te brûken'', zei Anno van der Werf lachend. Na afloop bleek de opbrengst in verhouding tot de ruim honderd deelnemers nog heel hoog, al kwam het meeste geld bij de sponsoren vandaan. De cheque van 10.000 euro werd dankbaar in ontvangst genomen door voorzitter Bonny Veenstra van de Voedselbank Smallingerland. Warming-up Voorafgaan aan de loop van circa 2,5 kilometer door het centrum van Drachten deden de runners op het terras van de Graancirkel eerst een warming-up onder leiding van mensen van The Sportsclub.  Vlak voor de 'echte' Santa de deelnemers zou wegschieten kwam het bericht dat er nog een flinke groep aan zat te komen: bewoners van Talant kwamen lopend en in rolstoelen uit Maartenswouden. De warming-up werd daarom nog even verlengd. Kwart voor twaalf konden de eerste lopers echt vertrekken. Onder hen ook Rianne Harmsen, die met haar baby Rafaël in de kinderwagen meeliep. Zij zou na afloop de prijs voor de opvallendste solorunner winnen, een uur lang waterskiën bij Waterskibaan Sneek. ,,En als je dat nu liever niet doet, mag het ook volgend jaar zomer'', aldus presentator Wim Eilering. Daarnaast was er ook een prijs voor de opvallendste groep, die werd gewonnen door een trio verkleed als Santa met Rendieroren. Zij wonnen een diner ter waarde van 200 euro bij restaurant Binnen. Internationaal De eerste Santa Run van Drachten was meteen ook nog een internationaal evenement, want tussen de verklede kerstmannen liepen ook Joaquin Bustos uit Chili en Catalina Mejia uit Colombia mee. Zij zijn beiden uitwisselingsstudenten. Zij woont op dit moment bij een gezin in Leeuwarden, hij woont nu in Olterterp, na eerst drie maanden bij een gezin in Terwispel te hebben gewoond. Hierna verkast hij naar een nieuw logeeradres in Drachten. Joaquin is dit jaar leerling van het Drachtster Lyceum. Beiden kwamen naar de run omdat hun gastgezin betrokken is bij de Rotary. Uiteraard kenden ze de kerstman, want Kerst wordt wereldwijd gevierd. Ook hadden ze kortgeleden diens Spaans/Nederlandse 'halfbroer' Sinterklaas leren kennen. ,,Dat vond ik eigenlijk ook wel leuk, vooral met die surprises en zo'', zegt Catalina. Zelfs de snert bij de finish was voor hen al geen onbekende meer. Catalina: ,,Ik heb het laatst zelf gemaakt voor de familie waar ik nu woon. En zij zeiden dat het goed smaakte, haha.'' Kijk hier voor een kort filmpje:

Auteur

Fokke Wester