De appel in de hoofdrol bij Bilderberg Landgoed Lauswolt

BEETSTERZWAAG

Heel Friesland bakte, maar wel met appels... Het was zondag gezellig druk in het chique Lauswolt, waar Stichting Fryske Frucht voor de derde keer het oogstfeest vierde.

Tekst: Japke Weij Plukkers, taartenbakkers, ondernemers uit de streek en belangstellenden, ze konden proeven, genieten en netwerken. Topkoks van de aangesloten restaurants gaven demonstraties van diverse bereidingsmogelijkheden van de appel. De inmiddels vijfjarige Stichting Fryske Frucht heeft drie doelen: het behoud van vergeten appelrassen als erfgoed, het tegengaan van verspilling van appels die niet gebruikt worden en het stimuleren van aanplant van nieuwe bomen. Plukken ,,We zijn klein begonnen, maar inmiddels uitgegroeid tot een steeds omvangrijker organisatie, met zo'n negentien verkooppunten van ons streekproduct, appelsap. We hebben geen winstoogmerk, maar zijn afhankelijk van sponsorgelden. We werken veel met vrijwilligers en een beroepskracht. We hebben allemaal verschillende taken, zoals het geven van workshops, het verzorgen van de pr en social media, het organiseren van de feesten en plukken'', vertelt Project-uitvoerder Jitske de Jong. ,,We organiseren jaarlijks bloesem-, pluk-, en oogstfeesten. En de appelsap die van deze oogst wordt gemaakt wordt afgenomen door de verschillende horecaondernemers, met wie we samenwerken. We zijn blij dat we dit jaar ook Lauswolt tot onze leden mogen rekenen. Het is de eerste keer dat we het Oogstfeest hier vieren en de nieuwe Appelsap 2017 gaan presenteren. Deze appelsap is een door Wâldpyk erkend duurzaam streekproduct. We hadden dit jaar als streven om 10.000 kilo's appels te verzamelen en dat is gelukt. Dit ondanks de tegenvallende oogst door de vorst in het voorjaar en een fikse storm. Steeds meer boeren en burgers brengen hun overtollige appels naar de verzamelpunten.'' Bloesemslinger Fryske Frucht werkt voortdurend aan de naamsbekendheid. Zo konden basisscholen dit voorjaar bij het Bloesemfeest meedoen aan de wedstrijd om de langste bloesemslinger van Friesland. De basisscholen in Boornbergum hadden de langste. Bij het opmeten door Smallingerlands wethouder Roel Haverkort kwam de slinger uitgerold tot 36 meter. ,,Op deze manier proberen we het draagvlak te vergroten. We zijn van plan de komende tijd dorpsbelangen te benaderen om de Stichting verder te promoten. Ook gaan we de peer erbij betrekken.'' Peter Brinkman is een van de oprichters van Fryske Frucht: ,,Ooit zijn we met z'n tweeën gestart en dit is het mooie resultaat. Je maakt zoveel mooie dingen mee. We hebben een keer in verpleeghuis Neibertilla een soort van demonstratie/lezing gegeven. Dat was prachtig, veel gelachen. Het bleek dat ieder van ons vroeger wel eens een appeltje had gepikt van de buren. Mijn moeder is dol op onze appelsap. Ieder jaar kijkt ze weer uit naar de nieuwe. Binnenkort ga ik verhuizen naar Scheveningen. Daar wil ik hetzelfde gaan opstarten. Ik heb al een horeca-ondernemer bereid gevonden om midden in de stad een appelboom van ons te planten. Dit is een mooi begin. Op termijn streef ik ernaar een uitwisseling tot stand te brengen tussen onze Stichting en deze club.'' Appelgebak Een belangrijk onderdeel van het jaarlijkse Oogstfeest is de appelgebakwedstrijd, waar zowel thuisbakkers als topkoks aan mee kunnen doen. Dit jaar waren er zestien deelnemers, voor het merendeel thuisbakkers. Hun taarten werden beoordeeld door meester-kok Albert Kooy, pomoloog Nynke Zijlstra, bakker Roel Boonstra en de winnares van vorig jaar, Marion Kuilbrandt. De eerste prijs bestaat, naast de eeuwige roem, uit een vijfgangendiner in de locatie waar het Oogstfeest is gehouden, dit keer dus Lauswolt. Na lang wachten kwam de jury met de uitslag. De eerste en tweede prijs waren meteen voor iedereen duidelijk, een klassieke appeltaart. Wat zeer werd gewaardeerd door de jury was het feit dat eerste prijswinnares Alie Jonker uit Noardburgum gebruik had gemaakt van authentieke producten. Zo haalde ze de meel bij de molenaar, boter bij de boer en schilde ze goudrenetten uit eigen tuin. De tweede prijs ging naar het koppel Aleida Spaak en Fleur Keijzer uit Drachten, beide studenten van een horecaopleiding. ,,Het was helemaal niet de bedoeling dat we mee zouden doen, we zijn min of meer gedwongen door onze docent'', zeiden ze lachend. De derde prijs had volgens de voorzitter binnen de jury de meeste strijd opgeleverd. De meningen waren zeer verdeeld. ,,We hebben ook het culinaire aspect erbij betrokken en toen kwam de taart van Roy Kramer uit Drachten in beeld. Hij had als enige groene olijven als ingrediënt gebruikt, wat was te zien aan de groene rand. Het was niet zozeer de smaak, maar dit aspect dat maakte dat hij de derde prijs verdiende.'' Voor meer info: www.fryskefrucht.frl

Auteur

Fokke Wester