Trainer Hans van der Ploeg: 'Doel bij Drachtster Boys is het TEAM’

DRACHTEN/GRONINGEN

De terugkeer van Hans van der Ploeg (47) in de voetballerij is een goede zaak. Want dat betekent dat het met echtgenote Merel (48) beter gaat!

Tekst en foto Wessel Aslander Drie jaar geleden werd bij haar een bijzondere vorm van longkanker geconstateerd. Plotseling stond het leven van het sportieve stad-Groninger gezin volledig op de kop. Als gevolg daarvan trad Hans medio 2015 terug als trainer van zijn oude liefde Oranje Nassau. Deze zomer volgde hij bij Drachtster Boys Marius Hendriks op als hoofdtrainer. De ooit marathons lopende Merel kreeg in november 2014 te horen dat ze longkanker had, met uitzaaiingen in de lymfeklieren langs de luchtpijp en in de hals. ,,Helaas niet meer te genezen, dus gaan we voor kwaliteit van leven. Al een jaar had ik last van een afnemende conditie en toenemende vermoeidheid. Ik gaf de drukte op mijn werk de schuld en probeerde balans te vinden door nog meer te sporten. Helaas, zonder resultaat’’, schrijft ze op haar website www.stichtingmerelswereld.nl. Haar echtgenoot vult aan: ,,Op de medicijnen reageert ze gelukkig heel goed. Ze volgt een doelgerichte therapie en functioneert in feite weer normaal. Ze sport ook nog steeds veel.’’ Ongeslagen Na vijf ontmoetingen staat Drachtster Boys ongeslagen bovenaan in 1E. Voor circa 800 toeschouwers eindigde de enerverende topper tegen belager Buitenpost zaterdag in 2-2. Door de rode kaart (tweemaal geel) voor Saïd Hassan eindigden de energieke Boys met tien man. ,,Ik vind Buitenpost een goede ploeg, die fitter en verder is dan wij. In deze competitie zijn zij de te kloppen ploeg, ik zie geen andere’’, meent Van der Ploeg. Het leven van de stad-Groninger staat in het teken van coaching. Overdag is hij werkcoach bij de sociale dienst van de gemeente Winsum en in zijn vrije tijd ‘doet’ hij Drachtster Boys. Het noordelijke amateurbolwerk van weleer kende een teleurstellende jaargang. Dus mag de conclusie luiden dat Van der Ploeg voor nieuw elan zorgt. ,,Ik ben tevreden en had niet gedacht dat we al zo ver zouden zijn’’, verduidelijkt hij. Wijzend op de smalle selectie maakt de bezielde oefenmeester echter meteen een voorbehoud. Uit de groep zijn Paul Bergtop, Nezhar Hassan en Aziz Geyik voorlopig weggevallen. Eerstgenoemde staat door een gebroken middenvoetsbeentje buitenspel. Hassan (broer van Saïd) is door een gescheurde kruisband lang uit de running. ,,Aziz blesseerde tegen Buitenpost zijn hand, die gebroken blijkt. Die hand zit nu in het gips. Van die blessures heeft het tweede elftal veel last. Dat heeft maar één van de vijf duels gewonnen’’, vertelt de coach, die hamert op passie en plezier. Vrijblijvend Gevraagd naar zijn doelstelling of ambitie is hij duidelijk. ,,Doel is het téam’’, benadrukt Van der Ploeg. ,,Together Everyone Achieves More, daar staat TEAM voor. Ik kan alleen maar spiegelen door de jongens erop te wijzen: ‘Dit hebben we afgesproken’. Ik ben facilitair aan wat zij willen. Uit de gesprekken heb ik begrepen dat hier vorig jaar teveel groepjesvorming was. Het was te vrijblijvend. Daarom zijn de teugels strakker aangetrokken. Dat de ploeg geen prijs heeft gepakt, maakt de honger misschien groter. Zaterdag is in elk geval bewezen dat we moeilijk te verslaan zijn.’’ Zijn eerste ervaringen in het Drachtster Bos stemmen hem dus positief. ,,Het is een mooie groep waar zeker muziek in zit.’’ Zaterdag wacht de volgende uitdaging: in Groningen tegen nummer drie PKC’83. De Friezen missen de voor één partij geschorste Saïd Hassan. ,,Een prognose vind ik lastig. In de organisatie zijn we vrij sterk en in elk duel creëren we voldoende kansen. We scoren elke wedstrijd, dus we zien wel.’’ www.stichtingmerelswereld.nl

Auteur

Fokke Wester