Tentoonstelling Jan van der Meulen in Nobilis door grote schenking

FOCHTELOO

Stichting Nobilis zal vanaf 30 juli 38 werken tonen van graficus/schilder Jan van der Meulen uit Burgum. De tentoonstelling is te zien tot en met 24 september op donderdag- tot en met zondagmiddag.

Naar pas nu bekend is gemaakt heeft de Stichting Nobilis het complete prenten-oeuvre van de graficus-schilder Jan van der Meulen uit Burgum verworven. Zondag 30 juli om 14.30 uur zal Pieter Jonker in een lezing over leven en werk van Van der Meulen uitgebreid stil staan bij deze schenking, die honderden prenten telt. Op die dag viert Jan van der Meulen zijn 82-ste verjaardag. Hij zal dan samen met zijn vrouw Joukje ook aanwezig zijn, zodat mensen ook met de kunstenaar in gesprek kunnen gaan. Iedereen is welkom en de lezing is kosteloos. Derde tentoonstelling De tentoonstelling laat 38 prenten zien. Op dit moment is er in het centrum ook al de tentoonstelling met 62 zeefdrukken van Peter O. Gerrits uit Roden, die afgelopen donderdagavond aankondigde ook wederom een schenking van werk te zullen doen. Op zondag 6 augustus gaat de derde tentoonstelling open in het centrum in Fochteloo, die gewijd is aan Nederlands bekendste boekkunstenaar Kurt Löb (1926-2015) uit Amsterdam, die in Vledder is begraven. Stichting Nobilis organiseert ook twee externe tentoonstellingen tot 9 september in de kerken van Noordwolde en Ter Idzard. Pieter Jonker: ,,Ja, we vervelen ons niet en we zijn best trots op deze prachtige tentoonstellingen, die ingericht zijn door Beint Koopstra uit Sumar. Op dit moment werken we aan drie nieuwe, voor ons belangrijke schenkingen uit Nijmegen, Oosterwijk en Beilen, terwijl we ook nog nieuws kunnen melden over een fraaie schenking uit Apeldoorn. Zodra alles in kannen en kruiken is, zullen we dat zeker naar buiten brengen.'' Passie Jan van der Meulen uit Burgum geniet landelijke bekendheid door zijn vele tentoonstellingen. Veel werk hangt in ziekenhuizen, openbare gebouwen en bedrijven. Hij kende perioden waarin zijn werk stormachtige verkopen opleverde. Met name op zijn kleurrijke prenten met vogels, katten, varkens, verzonnen dieren, kinderen en café-scenes is veel te zien. Jan kwam als jonge knaap na de oorlog in dienst van de Electro blikfabriek in Leeuwarden. Door zijn tekentalent kwam hij op de grafische afdeling terecht, waar ontwerpen werden gemaakt voor decoraties op blikken trommels. Hij volgde een opleiding tot steendrukker-lithograaf aan de Grafische School in Zwolle. In 1968 verhuisde hij met zijn gezin naar Hoogeveen en ging hij zich naast zijn werk toeleggen op het maken van prenten, schilderen en objecten maken. Ze verhuisden naar Balinge naar een voormalig dorpscafé. Hij gaf daar workshops en nam deel aan talrijke tentoonstellingen. Had veel contact met collega-kunstenaars en werkte vaak samen met Toon Wegner uit Orvelte, wiens ateliernalatenschap ook in Fochteloo is. Zijn vroegste werk drukte zijn zorgen uit over het wereldgebeuren met thema’s als oorlog en vrede. Het latere werk werd steeds vrolijker. Techniek Jan van der Meulen is een vaardig steendrukker, maar het werken met die grote stenen werd hem te zwaar. Het werken op steen beperkte hem overigens ook in de grotere formaten. Hij vond toen een nieuwe grafische techniek uit: de staaldruk. Hij schrijft er zelfs een handboek over: Praktijkboek lithografie steen- en staaldruk en maakt zelf de instructietekeningen in het boek. Vorig jaar schonk hij aan de Stichting Nobilis een klein lithopersje, dat hij zelf gemaakt had en tijdens de dag van de prentkunst in Fochteloo vorig jaar gaf hij een demonstratie van het maken van prenten. Jan werkt met passie aan zijn prenten. De kleuren spetteren en knetteren, dat het een lieve lust is. Je raakt niet uitgekeken. Schenking Vorig jaar al schonk Jan van der Meulen tweehonderd prenten aan de Stichting Nobilis. Dit jaar volgden nog twee omvangrijke schenkingen en er komt nog een vierde schenking van vroeger en kleiner werk van Van der Meulen naar Fochteloo. Pieter Jonker: ,,Maar we konden niet langer wachten om een kleine tentoonstelling in te richten van zijn werk. Ooit zal er eens een groot overzicht gepresenteerd moeten worden, maar het leek ons in de zomerperiode geschikt aandacht voor zijn werk te vragen. Het werk van Van der Meulen is overigens in Fochteloo ook te koop voor heel betaalbare prijzen. Ik hoop dat veel mensen zondag naar Fochteloo komen om de 82-ste verjaardag van Jan van der Meulen luister bij te zetten. Hij verdient het!''  

Auteur

Fokke Wester