De Stijl collectie bij La-Moda in Drachten

Drachten

Toen in 2016 bekend werd gemaakt dat de Piet Mondriaan Stijl dit jaar honderd jaar bestaat en dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad is, begonen bij Ruth de Jong de handente jeuken.

De eigenaresse van kledingwinkel La-Moda in Drachten heeft altijd al haar eigen collectie willen hebben en uitgeven in haar winkel. Het ontwerpen van De Stijl collectie begon bij het kopen van een rol stof waar honderd jurken, rokken, sjaals en overhemden van gemaakt konden worden. Want de kleding is niet alleen in de kleuren van De Stijl, maar omdat De Stijl precies honderd jaar bestaat is er per kledingstuk ook precies honderd van besteld. De stof is kleurvast en hoeft niet te worden gestreken. ,,Ik hou zelf niet echt van strijken”, zegt Ruth. ,,Daarom deze stof, en na honderd keer wassen zijn de kleuren nog steeds goed.” Via een leverancier met contacten in Turkije kwam Ruth bij een fabriek terecht waar haar kleren zijn gemaakt. Het was een groot risico wat ze nam met de situatie in Turkije, maar ook met het feit dat ze van alle artikelen honderd producten bestelde. ,,Ik heb er slapeloze nachten van gehad, als dit maar goed komt dacht ik.” Ruth was een van de eerste ondernemers in Drachten die de Stijl oppakte, in het begin waren mensen nog te nuchter en durfden het risico niet te nemen. Nu het meer begint te dalen zie je overal in Drachten de Stijl terugkomen. ,,Mijn vriendinnen zeiden tegen mij dat iedereen me na-aapte, dat is natuurlijk niet zomaar. Ik ben blij dat ik een van de eersten was die een stap in het diepe durfde te nemen. We hebben er nu zoveel profijt van, het wordt een succes!” Tekst en foto: Leah Buren / Studente ROC Friese Poort

Auteur

Redactie