Thalenpark en Karmelklooster in lijst Moaiste fan Fryslân

DRACHTEN

Het Thalenpark en het Karmelklooster in Drachten dingen mee naar de titel 'It Moaiste Fan Fryslân', de verkiezing van de 100 mooiste objecten in de provincie.

It Moaiste Fan Fryslân is een initiatief van Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en Omrop Fryslân en het Fries Regionaal Mediacentrum naar een idee van GEAR om de parels van het Friese land onder de aandacht te brengen. In tien verschillende categorieën kunnen de inwoners van de provincie hun ‘Moaiste fan Fryslân’ aandragen. Zo ontstaat een lijst met 100 mooiste objecten in Fryslân. De verkiezing van It Moaiste fan Fryslân mondt in de slotfase uit in een top 10 van absolute toppers op het gebied van architectuur, cultureel erfgoed en landschap. Jury In ieder van de tien categorieën heeft een vakkundige jury vijf objecten geselecteerd. De jury bestaat uit Jannewietske de Vries (vz), stedebouwkundige Sandra van Assen, kunstenares Claudy Jongstra, oud-directeur van Tichelaar Makkum Jan Tichelaar en directeur Architectuur Lokaal Cilly Jansen. Voor de regio Drachten zijn onder andere genomineerd; Het Karmelklooster in Drachten, Woonhuis Abe Bonnema in Hurdegaryp en het Thalenpark in Drachten. De andere vijf objecten per categorie worden via www.itmoaistefan.frl aangedragen door het publiek. Dat kan tot en met 18 mei. Na de eerste nominatieronde, wanneer de lijst met honderd mooiste objecten compleet is, volgt een publieke verkiezing. Van halverwege mei tot en met eind juni kan het publiek via www.itmoaistefan.frl middels een digitale stem bepalen welk object per categorie de mooiste is. De tien winnaars van die verkiezing strijden in een eindronde om de titel It Moaiste fan Fryslân. De kranten komen met een serie over bijzondere nominaties. De omroep zendt vanaf september een serie uit waarin ‘it Moaiste fan Fryslân’ wordt geportretteerd. In een speciale uitzending van Fryslân Hjoed wordt de winnaar bekend gemaakt.  

Auteur

Fokke Wester