Activiteiten FabLab Bibliotheek Drachten

Drachten

In het FabLab van Bibliotheek Drachten worden weer allerlei workshops gehouden.

Workshop Mok bedrukken In de workshop maken de kinderen eerst het ontwerp dat ze op de mok willen zetten. Dit kan een tekst zijn of een logo of een foto. Of alle drie. Daarna leren ze het bestand gereed te maken voor de sublimatieprinter. Vervolgens wordt de print met behulp van de speciale hittepers op een mok gedrukt. Leeftijd vanaf 8 jaar.  De workshop is inclusief mok. De workshop wordt gegeven op woensdag 8 maart van 14.00 tot 16.00 uur. Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek. Workshop 3D printen Voor iedereen die de mogelijkheden van het 3D-printen wil ontdekken.  Eerst aan de slag met de 3D-printerpen en met het tekenprogramma Doodle 3D, waarmee een 2D-schets of -foto wordt omgezet in een 3D-ontwerp. Daarna doet de 3D-printer het werk.  Volwassenen leren zelfstandig een 3D-printer bedienen. De workshop wordt gegeven op donderdag 9 maart van 19.00 tot 21.00 uur. Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek. Workshop Programmeren met ArduinoUno Onder leiding van Arduinodeskundige Sieberen Idzenga kan iedere tweede donderdagavond van de maand in het FabLab gewerkt worden aan een eigen Arduinoproject.Wie iets nieuws wil opstarten, of ergens is vastgelopen, of op zoek is naar de beste oplossing voor zijn eigen project kan hier terecht voor deskundige hulp, raad en daad. En de bezoekers helpen elkaar ook op weg. De workshop wordt gegeven op donderdag 9 maart van 19.00 tot 21.00 uur. Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek  Inloop Fablab Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur is er vrije inloop in het FabLab. Een vrijwilliger geeft voorlichting over het FabLab; wat is het, wat kan ik er maken, welke machines mag ik gebruiken, wat moet ik allemaal weten om in het FabLab aan de slag te mogen en hij/zij demonstreert de werking van de apparaten. Vaak zijn er ook creaties van anderen te bewonderen. Leeftijd van 8 tot 88 jaar.   Workshop Leren omgaan met de lasersnijder Met een lasersnijder kun je allerlei producten haarfijn uitsnijden. Denk b.v. aan papier en karton, maar ook leer, stof, hout en plexiglas zijn prima te snijden. Naast snijden kan de lasermachine ook graveren. Dat kan in het platte vlak, maar de machine is ook uitgevoerd met een rotatie module waardoor ronde voorwerpen, zoals glazen, maar ook kokers, potloden, pennen of zelfs een tandenstoker, gegraveerd kunnen worden. Het goed werken met de lasersnijder vergt wat kennis en expertise. In deze workshop leert men hoe de machine werkt, en hoe men het maximale resultaat bereikt. Een belangrijk deel van deze workshop draait om veiligheid, de software en de instellingen van de machine. Bij de workshop zijn materialen inbegrepen. Leeftijd: geschikt voor volwassenen. De workshop wordt gegeven op dinsdag 14 maart van 10.00 tot 12.30 uur. Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek. Opgeven activiteiten voor het Fablab is mogelijk tot één dag van te voren.

Auteur

Redactie