Hondenspeelpark met sociale functie in Opsterland

Drachten

Een omheind veld, waar honden lekker kunnen ravotten. En waar hun baasjes een gezellige ontmoetingsplek hebben. Dat is de wens van de Initiatiefgroep Hondenspeelpark Opsterland.

Het idee voor een hondenspeelpark komt uit de koker van Tanja Ausma uit Ureterp. ,,In Amerika zijn ‘dogparks’ heel gewoon,” vertelt ze. ,,Ik heb daar beelden van gezien op tv en was direct heel enthousiast. In Nederland zijn speciale speelplaatsen voor honden veel minder ingeburgerd. In de regio Opsterland/Smallingerland moet je voor de dichtstbijzijnde parken naar Beilen of Assen.” Nikki uit Roemenië Tanja is gek op honden. ,,Het zijn echte kameraadjes, heel trouw. En altijd blij om je te zien.” Zelf heeft Tanja twee honden, de petit brabançon Tommie, en Nikki, een 'mixje'. Nikki komt uit Roemenië. Tanja: ,,Ik heb haar een jaar geleden via de Stichting Hondenopvang gekregen. Zij en Tommie hebben het maar wat leuk samen. Overigens heeft het best een tijdje geduurd voordat Nikki met Tommie kon spelen. In Roemenië zijn honden dat niet gewend. Ze zijn daar vaak vooral met overleven bezig.” Voor Nikki zou een speelpark een uitkomst zijn, aldus Tanja. ,,Je kunt haar niet ongelijnd buiten laten, want dan loopt ze weg. Een omheinde plek waar ze lekker met andere honden kan spelen, zou dus ideaal voor haar zijn.” Contact met gemeenten Geïnspireerd door de Amerikaanse ‘dogparks’ en de parken in Beilen en Assen, nam Tanja in het voorjaar van 2016 samen met vier ander hondenliefhebsters het initiatief om iets soortgelijks in de eigen omgeving van de grond te krijgen. Er werd contact gelegd met de gemeenten Smallingerland en Opsterland. ,,We hadden een plek op het oog op het Bedrijventerrein A7 Noord bij Drachten", vertelt Tanja. ,,Maar dat kon qua bestemming niet. Ons alternatief, een stuk van het park aan De Telle in Ureterp, mogen we op 8 februari toelichten bij de gemeente Opsterland.” Speeltoestellen en banken Hoe moet het park eruit komen te zien? Tanja: ,,Om te beginnen hebben we een veld van een halve tot één hectare nodig. Dat willen we omheinen. Bijvoorbeeld met een hekwerk van wilgen, zodat het een mooi natuurlijk geheel blijft. Vervolgens kunnen we er wat speeltoestellen voor de honden neerzetten. Ingegraven tractorbanden bijvoorbeeld, of rioolbuizen. En natuurlijk een paar banken voor de baasjes.” Eraan toevoegend: “We vinden het belangrijk dat het speelpark ook toegankelijk wordt voor minder valide hondenbezitters. Er moet dus pad komen dat goed begaanbaar is voor rollators en scootmobiels. Naast een mooie speelplek voor de honden, heeft zo’n park als ontmoetingsplek ook een sociale functie.” Crowdfunding en vrijwilligers Tanja verwacht het geld voor het hondenspeelpark bij elkaar te krijgen via crowdfunding en donaties. ,,Zodra we groen licht van de gemeente krijgen, vormen we een stichting. Dan kunnen we met de financiering aan de slag. Daar zijn al allerlei ideeën voor. Ook de inzet van vrijwilligers hoort daarbij. Wat dat betreft: mensen die ons initiatief als vrijwilliger willen ondersteunen, zijn van harte welkom.Als ik naar de vele leuke reacties op onze Facebookpagina www.facebook.com/hondenspeelparkkijk, heb ik er alle vertrouwen in dat het gaat lukken!” Tekst en foto: Frank de Olde

Auteur

Redactie