En wèg is de stress: negentiende Michelinster op rij voor de Koriander

DRACHTEN/BEETSTERZWAAG

Restaurant De Koriander heeft ook dit jaar een Michelinster ontvangen. De Franse organisatie heeft dat vandaag bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Restaurant De Heeren van Harinxma in Hotel Lauswolt heeft zijn ster van vorig jaar geprolongeerd.

Ook al is het de negentiende keer dat Jan (58) en Corry (53) Gaastra de felbegeerde ster kregen, het blijft spannend en het geeft elk jaar weer een hoop stress, vertelt de Drachtster chef-kok. ,,Jo witte it noait. It is elk jier wer in angst, want de wegen fan Michelin binne ondoorgrondelijk. Do witst it noait earder as wannear't se de list wer bekend meitsje.'' De nieuwe Michelingids, met daarin de beste restaurants van Nederland, is vandaag gepresenteerd in het DeLamar Theater in Amsterdam. Klamme handen Corrie: ,,Je krijgt er geen melding van, wij vernemen het nieuws net als ieder ander, via internet. We zaten hier vanmiddag samen aan de keukentafel, doodnerveus. En maar kijken op Google. Over de bijeenkomst in Amsterdam werd wel geblogd. Eerst ging het over Joop Braakhekke, die vorige week is overleden. Toen over de nieuwe sterren, daarna over de sterren die weer zijn afgenomen. En dan ben je nog steeds niet genoemd en besef je ineens dat je hem weer hebt. Ik heb gehuild. Jan niet, maar die is wel heel erg blij. Het duurde al met al wel een uur, echt zenuwslopend. We hadden allebei klamme handen van de zenuwen.'' ,,Papa was heel nerveus, de laatste weken'', zegt dochter Sabine (18). Zij mocht vanmiddag voor één keer in de klas haar mobieltje aanhouden. ,,Ik heb mama twee keer gebeld, maar ze wist steeds nog niks. Toen ik voor de derde keer belde, riep ze: Ja, ik ben net je vader aan het feliciteren!'' Jan en Corry Gaastra begonnen hun restaurant De Koriander in 1994 in Burgum en verhuisden in 2000 naar de Burgemeester Wuiteweg in Drachten. Michelin kende het restaurant in 1999 voor het eerst een ster toe. De kok en de gastvrouw weten wanneer de keurmeesters van Michelin zijn geweest, want die maken zich na afloop bekend. Ze weten echter nooit vooraf wanneer ze komen. Pineut ,,Vorig jaar wist ik dat het wel goed zat, maar dit jaar was het zo spannend'', vertelt Corry. Jan: ,,Ek al witst it, as hy der ien kear sit, dan rêdst it net mear, dan moatst dyn saken gewoan foar mekoar ha. Ast dyn sauzen en gerjochten net klear hast, dan bist de pineut. Wat dat oan giet is dy Michelinstjer wol in prachtige stok achter de doar, it hâldt dy skerp. Elke dei opnij moatst dyn sauzen, dyn soep en dyn broadsjes gewoan perfekt yn oarder ha. Net allinnich foar him, mar foar elke gast.'' Het restaurant De Heeren van Harinxma van Bilderberg Hotel Lauswolt in Beetsterzwaag had eerder een Michelinster onder chefkok Marc van Gulick, maar na diens vertrek raakte het restaurant de onderscheiding in 2005 weer kwijt. Vorig jaar kreeg het hotel voor het eerst weer een ster. Verder heeft in Friesland alleen restaurant Elévé in Leeuwarden een Michelinster.

Auteur

Fokke Wester