Oogstfeest en appelgebakwedstrijd in De Stadsherberg in Rottevalle

Drachten

Na het succes van vorig jaar houdt Stichting Fryske Frucht opnieuw de wedstrijd ‘Lekkerste Friese Appelgebak’.

De wedstrijd is onderdeel van het jaarlijkse Oogstfeest van de Stichting dat gehouden wordt op zondag 6 november in De Stadsherberg in Rottevalle. Zowel top- als hobbykoks kunnen deelnemen. De deskundige jury –met onder andere voorzitter meester-kok Albert Kooy en pomoloog Nynke Zijlstra - let vooral op smaak en creativiteit. Naast eeuwige roem winnen de nummers een en twee in de beide eerder genoemde categorieën een geheel verzorgd diner of lunch bij een van de aangesloten restaurants van Fryske Frucht. Aanmelden voor deze wedstrijd kan nog tot en met 1 november via info@fryskefrucht.frl. Tijdens het oogstfeest geven topkoks van De Koningshof Heerenveen, Het Ambacht Heerenveen, De Herberg van Smallingerland Rottevalle, Het Spijshuys Boornbergum en De Heeren van Harinxma van Bilderberg Landgoed Lauswolt Beetsterzwaag demonstraties over diverse bereidingsmogelijkheden van de appel. Er mag volop geproefd worden. Ook wordt de ‘Appelsap 2016’ gepresenteerd. Deze appelsap is gemaakt van de appeloogst van onder andere de opbrengst van het plukfeest dat Fryske Frucht zaterdag bij It Griene Nest in Sumar hield. De totale Appeloogst dit jaar bedroeg bijna vierduizend kilo appels. Stichting Fryske Frucht Stichting Fryske Frucht heeft de ambitie om drieduizend fruitbomen te laten groeien, te beginnen met appelbomen in de Friese Wouden en later uit te breiden met andere Fryske Fruchten. Het gaat dan vooral om oude Friese rassen, zodat deze behouden worden voor het landschap. Stichting Fryske Frucht plant zelf bomen maar nodigt ook vooral geïnteresseerden, particulier en zakelijk, uit om een eigen boom te planten. Eigenaren van boomgaarden kunnen, net als bij de wijnoogsttraditie, hun eigen pluk- en oogstfeesten organiseren en op deze wijze bezoekers kennis laten maken met de Fruchten. Fryske Frucht organiseert jaarlijks een eigen Bloesem-, Pluk-, en Oogstfeest. Van deze oogst wordt Appelsap gemaakt. In de toekomst wil Fryske Frucht dit uitbreiden met andere producten zoals jam, cider, calvados en gebak. Deze producten zijn voor eigen gebruik, worden gebruikt door de aangesloten horecaleden en kunnen worden verkocht aan gasten en bezoekers.

Auteur

Redactie