Birth of Joy, Hûnekopfestival en Fair Port Convention in Poppodium Iduna

Drachten

Poppodium Iduna biedt weer een weekend vol concerten. Op vrijdag 14 oktober komt Birth of Joy met een portie rauwe onversneden rock. Zaterdag 15 oktober vindt het zesde Hunekopfestival plaats en presenteren de heren hun nieuwe album Klompetreen.  Zondag 16 oktober treden de legendarische folkrock-pioniers van Fairport Convention op.

Birth of Joy Vrijdag 14 oktober om 20.00 uur treedt Birth of Joy op in Iduna. Na zo’n beetje oneindig getourd te hebben tot ver buiten de landsgrenzen, zetten de psychedelische rockers ieder podium in vuur en vlam, waaronder afgelopen zomer op het Idunafestival Popcity. De band heeft zich inmiddels bewezen als een heuse liveband die niet stil kan -en vooral, wil- zitten. Met meer dan 450 shows in de afgelopen drie jaar én het begin dit jaar uitgebrachte album Get Well doen ze menigeen herinneren aan betere tijden. Dit najaar gaat het trio weer op tour en komt het terug naar Drachten voor een speciale clubshow. Hûnekopfestival Zaterdag 15 oktober om 20.00 uur barst het zesde Hûnekopfestival los. De heren van de Hûnekop bouwen wederom een feestje in het Drachtster poppodium. In de middag gaan de deuren even open om 14:30 uur voor een klein akoestisch optreden van de Hûnekop voor de minderjarige fans. Vanaf 20:00 uur wordt het feest gestart en tot in de late uurtjes voortgezet. Het festival staat dit jaar in het teken van de presentatie van het vijfde studio-album: Klompetreen. Zes acts zijn te gast: Wartall, Frerik de swetser, Strangecarrots, gewoon Bram en De Dikke Lul band. Ter afsluiting speelt de Hûnekop een groot aantal nummers van het splinternieuwe album, waarover zanger Emiel zegt: ,,Neffens my ha wy ússels wer oertroffen, ik kin net wachtsje om te hearren wat de minsken der fan fine!” Ook worden de 'klassieke' hits van de Hûnekop ten gehore gebracht. Dit alles verspreid over twee podia en een relaxte buitenruimte waar het publiek een snackje kan halen.  Fairport Convention Fairport Convention treedt zondag 16 oktober om 15.00 uur op in Iduna. Het is één van de meest legendarische folkrockbands in de Europese muziekgeschiedenis, met inmiddels al 37 albums op naam. De band werd in 1967 opgericht en wordt gezien als de grondlegger van nieuwe folkbenaderingen. De huidige bezetting bestaat onder andere uit oudgedienden Simon Nicol en bassist Dave Pegg, die naast zijn ‘werk’ bij Fairport ook nog eens vijftien jaar bassist was in Jethro Tull. Sinds 1985 is violist Ric Sanders, afkomstig van Soft Machine, van de partij. In 1997 is een tweede violist toegetreden in de persoon van Chris Leslie, die voorheen deel uitmaakte van de Albion Band. Multi-instrumentalist Leslie is bovendien kundig met bouzouki, bouzar en mandoline. Drummer Gerry Conway (Jethro Tull, Eclection, John Cale, Pentangle, Cat Stevens e.a.) maakt de band compleet. Fairport Convention is nog zelden buiten Engeland, maar hun live-reputatie is al die jaren onverminderd gebleven. Het eigen Fairport-festival in het Engelse Cropredy brengt ieder jaar meer dan tienduizend bezoekers op de been. Meer info: www.iduna.nl  

Auteur

Redactie