Team CLAFIS Solar Boat wint proloog Dutch Solar Challenge in Lemmer

LEMMER

 Het CLAFIS Victron Energy Solar Boat uit Leeuwarden heeft maandagmiddag in de baai van Lemmer de eerste proloog van de Dutch Solar Challenge gewonnen.

Het team deed 18 minuten en 44 seconden over vier rondes van in totaal 2,5 kilometer. Het team kreeg uit handen van wethouder Durk Durks de Fryske Marren Prijs uitgereikt. Het Dutch Solar Boat team uit Leeuwarden had de snelste rondetijd (7 min. en 59 sec.) in de A en B klasse en kreeg de Honeywell Award. Gisterochtend kwamen de 35 boten, uit binnen- en buitenland, aan in Lemmer vanuit Amsterdam. Daar was afgelopen weekend de start. De race duurt tot en met zaterdag. Vanmiddag rond vier uur is de finish van de eerste lange etappe in Drachten. Zaterdag eindigt de race in Leeuwarden. Duurzaamheidsawards Naast de prijzen voor de proloog werden gisteren ook twee duurzaamheidawards uitgereikt aan een binnen- en buitenlands team. Het team A12 VHL Nordwin uit Leeuwarden ontving de prijs voor meest duurzame boot en het team uit China nam de prijs in ontvangst omdat de universiteit van Liyang al voor de derde keer deelneemt met een team en ze met de prijs deelname in de toekomst willen stimuleren. De awards zijn beschikbaar gesteld door Wetterskip Fryslân omdat zij de race een warm hart toedragen. Gisterochtend vertrokken de boten vanuit Amsterdam in colonne over de Afsluitdijk. De Afsluitdijk is de proeftuin voor innovatieve vormen van duurzame energie. Gedeputeerde Michiel Schrier van provincie Friesland en gedeputeerde Jack van der Hoek van Provincie Noord-Holland gaven een toelichting over deze vormen van duurzame energie. Een deel van colonne maakte een pitstop met de zonneboot zodat de aanwezigen de boten van dichtbij konden bekijken. Minisolarboten Op het strand van Lemmer streden ook minisolarboten in een opblaasbaar zwembad tegen elkaar. Leerlingen van de groepen 6,7 en 8 van basisschool De Arke uit Lemmer hadden zelf een zonnebootje gebouwd van petflessen, piepschuim, bierblikjes of ander materiaal met twee zonnecellen en een onderwatermotortje. Vandaag staat de eerste etappe van 60 kilometer op het programma. De boten varen dan van Lemmer naar Drachten. Op basis van de tijden van de proloog wordt bepaald welke boten wanneer mogen starten. De langzaamste boot startte vandaag als eerste om 9.00 uur. Tussen 16.00 en 18.00 uur worden alle boten verwacht in Drachten, waar de finish is aan de kop van de Drachtstervaart, op het Moleneind. De race wordt voor de zesde keer georganiseerd. De start was afgelopen weekend voor het eerst in Amsterdam. Meer informatie over de race www.dutchsolarchallenge.nl.

Auteur

Fokke Wester