Voorstelling Kiemkracht op Simmerdeis in Drachten

Drachten

Kiemkracht, de nieuwste voorstelling van theatergezelschappen Het Houten Huis, PeerGrouP en Gouden Haas, is te zien tijdens Simmerdeis in Drachten.

De locatie van de voorstellingen is het grasveld bij winkelcentrum De Drait in Drachten.  De voorstelling op vrijdag 24 juni om 19.00 uur is uitverkocht, voor de voorstellingen op zaterdag 25 juni van 16.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur zijn nog kaarten te koop via http://simmerdeis.nl/programma/het-houten-huis-kiemkracht/

Loslopende ijsberen

Kiemkracht is een muzikale openluchtvoorstelling over de wereldzadenbank op Spitsbergen. Maar wat nou als deze gigantische bunker van ijs begint te smelten? Tien jaar geleden las regisseur Gienke Deuten over de bouw van een grote opslag voor granen en zaden op Spitsbergen. Deze bunker is een internationale genenbank waar alle soorten landbouwzaden ter wereld worden bewaard zodat deze na mogelijke wereldrampen behouden blijven. Gienke Deuten: ,,Het idee dat we een back-up hebben van onze landbouw wanneer onze aarde onbewoonbaar wordt verklaard, vind ik fascinerend. Ik las dat de zadenbank ook nog eens wordt ‘bewaakt’ door loslopende ijsberen. Ik probeer me dat meteen heel praktisch voor te stellen. Hoe komt een overlevende vanuit een wereldramp in Afrika in hemelsnaam op Spitsbergen, en wat doet hij dan met die ijsberen?”

Kiemkracht

Niet ver van de Noordpool liggen in een bunker van ijs twee miljoen plantenzaden opgeslagen. Een ijsbeer houdt de wacht. Maar al gauw begint het ijs onder zijn voeten te smelten en de bunker begint te lekken. Aan de horizon verschijnen mensen. Een werkloze supermarktmanager tikt de ijsbeer op zijn schouder. Of hij alsjeblieft bij de bunker naar binnen mag…

Bewaarbunker

Bezoekers kunnen voor of na de voorstelling  binnen kijken in de Kiemkar. Dit is een plek waar mensen worden uitgedaagd om na te denken over wat de toekomst nodig heeft. Of kan die wel voor zichzelf zorgen en hoeven wij ons daar niet zo druk over te maken? Bewaar een boodschap achter in de bewaarbunker, luister naar Kiemkracht Radio of zaai bonen aan de oppottafel van de Kiemkar.

Krachtige samenwerking

Voor Kiemkracht bundelen PeerGrouP, Gienke Deuten en Het Houten Huis hun krachten. Maatschappelijke betrokkenheid en ecologie zijn gezamenlijke thema’s die de drie met elkaar verbinden. De PeerGrouP is heer en meester op het gebied van locatievoorstellingen op onalledaagse plekken. Daarnaast sluiten de fysieke speelstijl en de muziek in de voorstellingen van Gienke Deuten, naadloos aan bij Het Houten Huis. Dit is zichtbaar in de beeldtaal die zij samen met Elien van den Hoek heeft ontwikkeld in voorstellingen als Vuurtoren Wacht en Beet!. Langs festivals Kiemkracht ging vrijdag 10 juni in première op Oerol Festival.  Na de landelijke première reist de voorstelling deze zomer langs festivals als Simmerdeis in Drachten, Festival der Aa in Schipborg en Over het IJ in Amsterdam. De gezelschappen sluiten de tour af bij De Onlanderij van 22 t/m 24 juli. Naast de vrije voorstellingen op festivals speelt Kiemkracht ook nog twintig keer als schoolvoorstelling. Er komen maar liefst zestig klassen kijken.


Auteur

Redactie