Gezonde leefstijl met gratis programma van LEFF

DRACHTEN

De Leff-groep gaat op maandag 7 maart voor de vierde keer van start in Drachten.

LEFF is een gratis leefstijlprogramma voor kinderen van 7 tot 13 jaar die boven een gezond gewicht zijn. Kind en ouder werken samen onder professionele begeleiding om op een leuke manier in tien weken fitter en gezonder te worden en te blijven. LEFF staat voor Lifestyle, Energy, Fun & Friends. Het is geen dieet of afvalprogramma, maar een manier van leven. Het gaat erom dat je samen plezier hebt in een gezonder leven. Lekker bewegen De kinderen doen tijdens het LEFF-programma spelletjes over voeding en beweging waardoor ze kunnen ervaren dat gezond eten en bewegen leuk is. Ouders krijgen de kans om met elkaar en met de professionele medewerkers van het LEFF-team te pra­ten over wat lastig is aan gezond opvoeden. Het LEFF-team bestaat onder andere uit een coach Voeding & Gedrag en een beweegcoach. De ouders leren van elkaars ervaringen en helpen elkaar om gezonder bezig te zijn. Praktische tips Het gratis leefstijlprogramma Lifestyle, Energy, Fun & Friends (LEFF) richt zich met een positieve insteek op zelfvertrouwen en gedragsverandering. Twee keer per week komen de deelnemers bij elkaar en krijgen van professionals uit het LEFF-team adviezen en praktische tips over specifieke onderwerpen. Zoals over bewerkte en onbewerkte producten, over vetten en suikers en over etiketten lezen. De ouders leren hoe ze goede en haalbare doelen kunnen stellen met hun kinderen en hoe ze kinderen het beste kunnen belonen. Een moeder uit een vorige LEFF groep vertelde dat haar kind inderdaad fitter, gezonder en blijer is na het volgen van het programma. "En daar doe je het als ouder natuurlijk voor!". Opdrachten zoals een superspeurtocht door de supermarkt maken het programma extra leuk om te doen. Over LEFF LEFF wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2014 als pilot uitgevoerd in acht JOGG-gemeenten: Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Dordrecht, Smallingerland, Zwolle, Veghel en Den Bosch. LEFF is ontwikkeld vanuit het project Care for Obesity (onderdeel van het Partnerschap Overgewicht Nederland), in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De uitvoering is in samenwerking met JOGG. LEFF inspireert kinderen van 7 tot 13 jaar die boven een gezond gewicht zijn om samen met hun ouders fitter en gezonder te worden en te blijven. Het doel van de aanpak is om samen plezier te hebben in een gezonder leven. Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Met de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) werkt de gemeente Smallingerland aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Dit doet de gemeente vooral door voeding en beweging op een positieve manier onder de aandacht te brengen en om van de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken. Jongeren van 0 tot 19 jaar, hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal. Samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin Smallingerland (CJG) wordt er nauw samengewerkt om ook de zorg voor kinderen met overgewicht in de gemeente te optimaliseren. Het streven is om vanuit JOGG alle activiteiten met elkaar te verbinden, te versterken en te borgen. Meer informatie of aanmelden kan via Ylse van Wieren, tel. 088-2299885, via Anneke Meijer, tel. 06-21550116 of kijk op www.cjgsmallingerland.nl (linker menu LEFF).

Auteur

Redactie