Drachtster Leonie Lubbinge op koers voor nieuw NK-wielersucces

Drachten

 Het was dat haar vriend Jan Dijkstra haar drie jaar geleden overhaalde om eens mee te doen aan de wedstrijd van Corpus den Hoorn in Groningen, ook wel bekend als ‘Het baantje’, anders was het wielertalent van Drachtster Leonie Lubbinge vermoedelijk onopgemerkt gebleven.

Leonie (29), geboren in Meppel en opgegroeid in Wanneperveen, is van huis uit vooral een schaatster. Die sport ging haar dermate goed af, dat ze vanaf haar elfde deel uitmaakte van de Friese langebaanselectie. Omdat duurwerk haar nóg beter lag, maakte ze een paar jaar later de overstap naar het marathonschaatsen. Successen Vanaf haar twintigste schaatst Leonie op landelijk niveau. Met enige weemoed denkt ze terug aan haar eerste grote wedstrijden: “Mijn eerste vier NK’s konden op natuurijs verreden worden, dat was super. Daarna hebben we eigenlijk geen echt goede winters meer gehad en moesten we uitwijken naar kunstijsbanen.” Deel uitmakend van het vier dames tellende Team ZiuZ heeft Leonie op datzelfde kunstijs inmiddels al wel de nodige successen kunnen vieren. Met als voorlopig hoogtepunt het winnen van het  ploegenklassement in de strijd om de KPN-cup in 2014. Pril Nadat Leonie drie jaar geleden in Drachten is komen wonen en via Jan de smaak van het wedstrijdwielrennen te pakken heeft gekregen, heeft ze zich aangesloten bij het damesclubteam van De Kannibaal uit Peize. Leonie’s wielerloopbaan is dus weliswaar nog pril, maar zo mogelijk al succesvoller dan haar schaatscarrière. “Op het ijs ben ik geen echte sprinter,” licht ze toe. “Omdat ik goed gaten kan dichtrijden, zie ik mezelf vooral als ‘de knecht’ in het team. Op de fiets ligt dat anders. Daar win ik meer wedstrijden en zijn de dames uit mijn team bereid om ook knechtwerk voor mij te verrichten.” Kampioensshirt Vorig jaar kon Leonie zich tot winnares van de wielercompetitie voor damesclubteams laten kronen. En tijdens het Nederlands Kampioenschap finishte ze als beste niet-prof. Een huldiging op het NK was er niet bij, want een officiële titel voor beste clubvrouw ontbrak. “Dat gaat met ingang van dit jaar veranderen,” aldus Leonie. “Het volgende NK is op 24 juni, op Goeree-Overflakkee. Daar ontvangt de winnares onder de amateurs het rood-wit-blauwe kampioensshirt. Het lijkt me heel mooi om die trofee in ontvangst te mogen nemen.” Alom vertegenwoordigd Sport is alom vertegenwoordigd in het leven van Leonie, ook in haar werk. Zo is ze voor twintig uur in de week als sportdiëtiste verbonden aan het Adviesbureau Voeding en Sport. Leonie: “Sport is altijd iets vanzelfsprekends geweest, ook vroeger bij ons thuis. Dat ik er in zekere zin ook mijn geld mee verdien, is natuurlijk perfect!” Focus Zijn er veel dingen die Leonie doet – of juist laat – om in haar sporten te kunnen presteren? “Ik ga redelijk vroeg naar bed, en let op mijn voeding. Daarnaast is het natuurlijk een kwestie van veel trainen. Als het om wielrennen gaat, zit ik bijvoorbeeld gemiddeld tien tot vijftien uur per week op de fiets.” Bij de vraag of een overstap naar het profwielrennen tot de mogelijkheden behoort, wijfelt Leonie. “Als prof moet je alles opzij zetten, terwijl er uiteindelijk maar weinig renners zijn die van de wielersport kunnen leven. Een overstap volledig uitsluiten doe ik  op dit moment overigens niet. Maar ik wil eerst dit jaar opnieuw een goed resultaat neerzetten, dáár is de focus op gericht.” De voorbereiding is inmiddels al weer in volle gang: “Ik ga eerst een week in de zon trainen, in de buurt van Valencia (deze week, red.). Daarna volgt al snel de eerste wedstrijd van het seizoen, de Drentse Acht. En het is duidelijk waar ik echt moet zien te pieken: in juni, tijdens het NK.” Tekst en foto's: Frank de Olde

Auteur

Redactie