Leerlingen CSG Liudger werken aan slimme verlichting

DRACHTEN

Tweedejaars technasium-gangers van CSG Liudger, havo/vwo-locatie Raai kregen in het kader van de Technasium TOP Award ‘slimmer verlichten’ de opdracht van het IGOV Innovatieplatform en gemeente Smallingerland om een lichtconcept te bedenken voor een gebied in diezelfde gemeente.

Een belangrijk aspect van de opdracht die werd gegeven door het IGOV (InterGemeentelijk-overleg Openbare Verlichting) en de gemeente was dat de verlichting zich moet aanpassen naar de behoefte van het moment op de dag. Onlangs presenteerden de leerlingen de eindresultaten aan familie, docenten, de opdrachtgevers en andere belangstellenden. Bij de opdracht hadden de leerlingen keuze uit verschillende gebieden. Zo werkten er groepjes ideeën uit voor de verlichting aan het Sander Israëlplein in Drachten en anderen bedachten slimme verlichting voor De Splitting. Namens de opdrachtgevers waren vrijdag Roland Tienstra (Gemeente Smallingerland) en Patrick Scheers (Lichtsinnich) aanwezig om samen met docenten van CSG Liudger de resultaten te beoordelen. Beide heren verzorgden in aanloop naar de eindpresentatie gastlessen en zagen vandaag veel van hun input terugkomen. Patrick Scheers: ,,De opdracht dwong de leerlingen na te denken over verlichting, iets wat je vaak als vanzelfsprekend beschouwt. Sommige oplossingen, zoals verlichting in de stoeprand om bij mist voor voldoende licht te zorgen, vind ik echt verassend." De lichtconcepten toonden verder oplossingen met zonnepanelen, led verlichting en sensoren. Ook Ronald Tienstra is enthousiast over de resultaten en de werkwijze van het technasium. De jury heeft 5 groepjes gekozen die het tegen elkaar opnemen in de schoolfinale in februari. De winnaar van de schoolfinale gaat naar de regiofinale van het noorden in Harlingen op 16 februari. De winnaars van de verschillende regiofinales nemen het uiteindelijk tegen elkaar op tijdens een landelijke finale, waar de ideeën verder worden uitgewerkt met behulp van professionals.

Auteur

Redactie