Madre Mia en Dheepan in de Filmclub van De Bios

DRACHTEN

De Filmclub van de Drachtster Bios vertoont in januari twee filmhuisfilms: Madre Mia en Dheepan.

Speciaal voor de echte filmliefhebber stelt De Bios Drachten elke drie maanden een nieuw programma samen dat bestaat uit verscheidene arthouse filmtitels. Met de Filmclub hoopt De Bios Drachten een waardevolle aanvulling te bieden op het reguliere commerciële programma. De films worden wekelijks afwisselend op maandag- en woensdagavond om 20:00 uur en dinsdag- en donderdagmiddag om 13:45 uur vertoond. Mia Madre en Dheepan staan in januari op het programma. Mia Madre Woensdag 13 januari vanaf 20.00 uur en donderdag 14 januari vanaf 13.45 uur Mia Madre is een drama van Nanni Moretti, over een regisseuse die wegens de naderende dood van haar moeder met grote vragen des levens wordt geconfronteerd. Het leven van Margherita, een succesvol filmmaker, komt onder hoogspanning te staan wanneer haar moeder in het ziekenhuis wordt opgenomen. Ze zit midden in de draaiperiode van haar nieuwe film en heeft te maken met een pretentieuze Amerikaanse acteur; hij begrijpt haar regieaanwijzingen niet en vraagt op de set steeds de aandacht met zijn sterke verhalen. Met een ex-man, een opgroeiende dochter en de strubbelingen in een nieuwe relatie kan ze er niet veel meer bij hebben. Haar broer die wel de nodige tijd aan het ziekbed kan doorbrengen, drukt Margherita met haar neus op de feiten: hun moeder zal niet lang meer leven. Dit besef dwingt Margetha stil te staan bij het leven dat ze leeft. Ze neemt haar moeder mee naar huis om deze laatste fase met haar door te kunnen brengen. Het afscheid van haar moeder wordt een verdrietige maar ook een waardevolle periode in haar leven. Dheepan Maandag 18 januari 20.00 uur, dinsdag 19 januari 13.45 uur; woensdag 27 januari 20.00 uur en donderdag 28 januari 13.45 uur Om de burgeroorlog in Sri Lanka te ontvluchten, doen een ex-Tamil Tijger, een vrouw en een meisje zich voor als een gezin, zodat ze als vluchteling erkend kunnen worden in Frankrijk. Ze komen terecht in een voorstad van Parijs. Ze kennen elkaar nauwelijks, maar proberen samen een leven op te bouwen. De film is gemaakt door Gouden Palmwinnaar Jacques Audiard (De rouille et d’os).  

Auteur

Fokke Wester