Burgemeester Ter Keurs opent vrijdag expositie Dam Jaarsma in Burgum

Drachten

 In het gemeentehuis van Tytsjerksteradiel is de komende maanden de expositie ‘Ereburger Dam Jaarsma’ te bezichtigen. De tentoonstelling is onderdeel van het Dam Jaarsmajaar. Burgemeester Eric ter Keurs opent de expositie op vrijdagmiddag 9 mei om 16.00 uur.

Dam Jaarsmajaar In 2014 viert de Stichting 100 jaar Dam Jaarsma het honderdste geboortejaar van Dam Jaarsma uit Eastermar. Hij was een groot verzamelaar van volksverhalen in de Fryske Wâlden. Daarnaast was Jaarsma schrijver, dichter en verzamelaar van vele collecties gebruiks- en kunstvoorwerpen. De stichting wil in het jubileumjaar een breed publiek enthousiast maken voor het werk van Dam Jaarsma. Dit doet ze door verschillende activiteiten te organiseren, zoals exposities, een literaire bustocht en een braderie. Ook komt er een boek uit met Friestalige sprookjes van Dam Jaarsma. De expositie Dam Jaarsma is sinds 1989 ereburger van Tytsjerksteradiel. Op de expositie ‘Ereburger Dam Jaarsma’ in het gemeentehuis zijn verschillende onderwerpen uit de collecties van Dam Jaarsma te bewonderen. Zo ligt er een bijzondere hondenhalsband van de oude adellijke familie Van Glinstra uit Burgum. Ook zijn er voorwerpen te bezichtigen van de bekende wonderdokter Joost Wiersma uit Jistrum. De expositie in de publiekshal is te bewonderen tot en met vrijdag 1 augustus tijdens openingstijden van het gemeentehuis. Opening Burgemeester Eric ter Keurs opent de expositie. De burgemeester is lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting 100 jaar Dam Jaarsma. Na de officiële opening vertelt verhalenverteller Mindert Wijnstra verschillende volksverhalen van Dam Jaarsma. Ook komt voorzitter Iris Rusz van de Stichting 100 jaar Dam Jaarsma aan het woord. Op de foto Met onder andere het onthullen van een gevelsteen op zijn geboortehuis werd in april in Eastermar het Dam Jaarsmajaar geopend. Drie oomzeggers van Dam Jaarsma woonden de plechtigheid bij: Errit, Jaik en Auke Adam de Jong. Foto: Fokke Wester

Auteur

Redactie