Amerikaanse kunstenaar neemt afscheid van Fabriekje

Drachten

Joshua Wade Smith vliegt vandaag weer over de grote plan, terug naar Amerika, Baltimore wel te verstaan. Het kunstwerk Fabriekje was een maand lang zijn onderkomen. Dinsdagmiddag nam hij daar afscheid van de hier gemaakte vrienden en andere belangstellenden.

Het Fabriekje op bedrijventerrein Azeven Noord is ontworpen door Florentijn Hofman. Het is niet alleen een kunstwerk, maar is ook bedoeld als onderkomen en inspiratiebron en werhplek voor kunstenaars. Joshua Wade Smith ontmoette Hofman een jaar geleden toen die een bezoek bracht aan Baltimore. Bij die gelegenheid kwam ook het Fabriekje ter sprake. Dat bracht de 30-jarige docent aan de Maryland Institute College of Art- Mount Royal School of Art Visual Artsop het idee om een deel van zijn vakantie in Drachten door te brengen. Klusjes Het verblijf in Drachten bleef niet onopgemerkt. Niet alleen hield Smith zich bezig met het maken van kunst, ook deed hij veel klusjes. Dat heeft meerdere achtergronden. Niet alleen is werken en de weg daar naar toe een belangrijk thema in zijn creaties, ook was het voor hem een manier om in contact te komen met de mensen. De klusjes waren gevarieerd, van het ophangen van schilderijen, tot het verven van een tuinhekje en het in elkaar zetten van een fitnessapparaat. Hij deed dat gratis en liet zelfs overal een kunstwerk achter. ,,Ik heb hier veel vrienden gemaakt en ik kom zeker nog eens terug'', liet hij optekenen. Kunsthuis SYB Verder bezocht hij diverse steden in Nederland, kwam in musea en ontmoette collega's-kunstenaars als bijvoorbeeld Jan Ketelaar. ,,Ik was onder meer in Museum Dr8888 en bezocht ook Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag. Dat was erg leuk.'' Joshua Wade Smith kreeg ook nauw contact met de leden van de LETS-kring Drachten waar hij klusjes voor deed. leden waren op de laatste dag aanwezig met hapjes en versnaperingen. In het Fabriekje konden belangstellenden creaties van de Amerikaan zien. Onder meer de kunstwerkjes met als basis pannenkoekjes met daarop een trosje rode bessen.

Auteur

Jan Benus